'Leuk dat je er bent Hans, jij bent nog positief'

Oud-doelman Hans van Breukelen is altijd een dankbaar doelwit geweest voor columnisten. Toen hij nog onder de lat stond, werd vaak de spot gedreven met zijn fanatisme. Sinds Van Breukelen samen met Jan Roelfs het commentaar verzorgt bij voetbalwedstrijden op de commerciële zender RTL, geeft hij opnieuw aanleiding tot raillerende stukjes. Ineens heet de voormalige keeper 'de Henk Binnendijk onder de voetbalanalytici' (Marcel van Lieshout in de Volkskrant), omdat de co-commentator het voetbal zó positief belicht dat hem 'blind supportersgedrag' (Hugo Camps in NRC Handelsblad) kan worden verweten.

Gevraagd naar hun oordeel over het vakmanschap van Van Breukelen achter de microfoon haasten de televisieverslaggevers van de publieke omroep zich om hem een beminnelijke persoonlijkheid te noemen. Over zijn beheersing van het televisiemétier laten ze zich minder vleiend uit. De co-commentator is te kritiekloos, daar is iedereen het wel over eens. Herman Kuiphof, voorheen NOS, thans tennisverslagever bij Eurosport: “Hij heeft een nogal blijmoedige benadering. Zijn lof voor de spelers bij Luxemburg-Nederland vond ik niet helemaal in overeenstemming met de feiten.”

Volgens Kees Jansma, chef van Studio Sport, heeft Van Breukelen “nog heel veel moeite om in zijn eigen bak te spugen”. Theo Reitsma noemt Van Breukelen “een supporter” en niet een specialist die af en toe een adequate technische verklaring geeft: “Kijkers bedonder je nooit. Het heeft geen zin om de zaken mooier te maken. Ook is het hoogst irritant als bij televisiebeelden alsmaar door wordt gekletst. Je moet ook kunnen zwijgen.”

Evert ten Napel veronderstelt dat sommige kijkers in eerste instantie blij zullen zijn “eens even verlost te zijn van die kritische zeurzakken van de NOS”. Maar op den duur, beweert Ten Napel, “laat de voetbalkijker zich niet bedotten door kritiekloos commentaar”.

De verse verslaggever zelf reageert gelaten op de kritiek. Van Breukelen: “Ik zit er niet als journalist, maar als liefhebber. Als ik te positief ben, hoor ik het wel. Over een paar weken gaan we rond de tafel zitten.” De oud-doelman noemt Theo Reitsma en Frank Snoeks “kanjers”, aan wie hij een voorbeeld neemt, “ook al zijn ze af en toe flink cynisch”. Van RTL zegt hij alle vrijheid te hebben gekregen: “Ik mag de spelers van Oranje alleen niet bij de voornaam noemen.” Van het publiek zegt Van Breukelen veel waardering te krijgen: “Toen ik bij Vitesse-Parma bij het stadion aankwam, riepen de mensen: 'Hé Hans, leuk dat je er bent - jij bent tenminste positief'.”