Koninklijke Mosa beperkt afslanking

Bij Koninklijke Mosa (porselein/tegels) verdwijnen de komende anderhalf jaar veertig arbeidsplaatsen. Het bedrijf heeft daarover met de vakbonden overeenstemming bereikt. Daarmee wordt de eerder aangekondigde afslanking gehalveerd. In mei wilde Mosa negentig arbeidsplaatsen opheffen. Gedwongen ontslagen worden zoveel mogelijk beperkt.

De inkrimping is noodzakelijk vanwege een crisis in de tegelbranche, zo bericht Mosa. De prijzen staan onder druk als gevolg van grote overcapaciteit, devaluatie van de munten van belangrijke produktielanden als Spanje en Italië en toenemende import uit Oost-Europa.

Beperking van het aantal ontslagen is evenwel mogelijk, doordat de werknemers in de nieuwe cao afzien van loonsverhoging. Deze afspraak is onderdeel van een twee-jarige CAO waarover deze week overeenstemming werd bereikt. In het tweede jaar kunnen de werknemers een loonsverhoging van 1,5 procent tegemoet zien. Mosa, een 100 procent dochter van de Franse groep France Alfa, heeft ruim 850 mensen in dienst. Vorig jaar behaalde het bedrijf een omzet van 165 miljoen gulden.