Kabinet steunt kandidatuur Nederland-Belgie EK 2000

DEN HAAG, 17 SEPT. Het kabinet steunt de kandidatuur van de KNVB en de Belgische voetbalbond KBVB voor de organisatie van de Europese kampioenschappen voor landenteams in 2000. De ministerraad heeft gisteren besloten dat de rijksoverheid zich voor maximaal 12 miljoen gulden garant zal stellen voor de veiligheidskosten. De Europese voetbalorganisatie UEFA had een dergelijke garantie geeist. Staatssecretaris Terpstra (sport) heeft de KNVB gistermiddag de brief overhandigd waarin de garantie vermeld staat.

Het kabinet gaat er wel vanuit dat de KNVB zich zal inspannen om de kosten van het rijk zoveel mogelijk te verminderen. De KNVB zal ook andere financiele bronnen dienen aan te boren om de kosten voor het rijk te verminderen. Inmiddels hebben de burgemeesters van de steden waar het toernooi eventueel wordt gehouden, allen verklaard dat ze de veiligheid kunnen garanderen. Het ministerie van binnenlandse zaken is bereid deze gemeenten te steunen. Het gaat hierbij om Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Arnhem.

Terpstra stopt dit jaar een miljoen extra in het Fonds voor de Topsport. Zij doet dat met het oog op de voorbereiding van Nederlandse topsporters op de Olympische Zomerspelen in Atlanta, in 1996. Zij onderstreepte dat ook gehandicapte topsporters kunnen putten uit het fonds, dat vorig jaar in het leven werd geroepen om amateurs in staat te stellen topsport te beoefenen.

Nederland en Belgie gelden met hun gezamenlijke organisatie als de voornaamste kandidaten voor het EK van 2000. Aan het toernooi nemen zestien landen deel, verdeeld over vier groepen waarvan de wedstrijden zowel in Belgie als in Nederland worden gespeeld. Nederland en Belgie zijn wanneer ze de organisatie krijgen, automatisch geplaatst maar zullen hun wedstrijden niet per definitie in eigen land kunnen spelen.

Volgende week donderdag neemt de Europese bond UEFA in Stockholm een beslissing. De wedstrijden zullen gespeeld worden in acht stadions. In Nederland zijn Rotterdam (de gerenoveerde Kuip), Amsterdam (het nieuwe stadion) Eindhoven (PSV, uitgebreid met zitplaatsen, Arnhem (het Akzodrome) en Utrecht de belangrijkste kandidaten. De meeste stadions dienen ingrijpend te worden aangepast. De UEFA eist louter zitplaatsen en een capaciteit van minimaal 30.000 toeschouwers. Belgie beschikt over aanzienlijk minder ruime en comfortabele stadions. Mogelijkheden zijn het gerenoveerde Heizel en het Constant VandenStock-stadion (25.000) in Brussel plus het te verbouwen Olympia-stadion van Brugge. Als vierde zoeken de Belgen, om het evenwicht tusen Vlaams- en Franstaligen te handhaven, een stadion in Wallonie. Luik met het bouwvallige Sclessin wordt genoemd, en het stadion van Charleroi, waar een nieuwe arena moet verrijzen. De finale wordt waarschijnlijk gehouden in Amsterdam. Dat betekent dat de openingswedstrijd en de loting in Belgie plaatsvinden.