Foto

Don McCullin: Sleeping with Ghosts

208 blz., Jonathan Cape 1994, ƒ 79,25

Foto: Oorlog op een zondagmiddag in Bogside, het Katholieke deel van Londonderry waar McCullin in 1971 verbleef. Het is een van de minst bloedige en gruwelijke foto's in Sleeping with Ghosts, waarin de Britse oorlogsfotograaf een overzicht geeft van zijn loopbaan.

Die carrière, die begon in 1958 met de publikatie van enkele foto's van een streetgang in The Observer, valt samen met de meest gewelddadige conflicten in de tweede helft van deze eeuw.

Na de burgeroorlog op Cyprus en de koloniale oorlog in (toen nog) Belgisch-Congo fotografeerde hij voor Sunday Times Magazine de oorlogen in Vietnam, Biafra, Ierland, Bangladesh, Cambodja en het Midden-Oosten. Hij handelde als geen ander naar het motto van zijn fameuze voorganger Robert Capa: 'If your pictures aren't good enough, you're not close enough'.

In het begin van de jaren tachtig trok McCullin zich terug uit het vak en maakte vooral landschappen en stillevens, foto's die zo dreigend en onheilspellend ogen als waren ze liggend onder granaatvuur gemaakt.

Toen Saddam Hussein in 1992 zijn offensief tegen de Koerden inzette, besloot McCullin zijn werkterrein weer te verleggen. Maar schrijft hij, eenmaal aanwezig wilde ik dat ik niet gegaan was. 'Moest ik het echt allemaal nog een keer aanzien?'