Ex-asielzoeker eist een kwart miljoen

DEN HAAG, 17 SEPT. De 25-jarige Roemeen Constantin Rudaru, die zwaar gehandicapt raakte doordat de marechaussee zijn mond met tape dichtplakte, heeft donderdag in kort geding 250.000 gulden schadevergoeding geëist van de Staat der Nederlanden. Hij ziet dit bedrag als voorschot op een nog veel grotere som geld die nog moet worden berekend. Begin 1992 kwam Rudaru naar Nederland om asiel aan te vragen. Dat kreeg hij niet. Enkele maanden later, op 10 april, moest hij met het vliegtuig terug. Daarbij verzette hij zich hevig. Hij krabde, beet, schreeuwde en sloeg. Op Schiphol boeide de marechaussee hem daarom aan handen en voeten en plakte zijn mond met tape dicht. Waarschijnlijk ten gevolge van ademnood liep Rudaru blijvend letsel op. Hij is spastisch en nagenoeg blind geworden. Het afplakken is sindsdien verboden. De man kreeg een verblijfsvergunning om humanitaire redenen. Hij woont nu in een Amsterdams verpleeghuis.