Claims tegen Exxon deels gehonoreerd

ANCHORAGE, 17 SEPT. Een federale jury heeft Exxon Corp, de eigenaar van de olietanker Exxon-Valdez gisteren veroordeeld tot het betalen van bijna 10 miljoen gulden schadevergoeding.

De tanker veroorzaakte in 1989 een olieramp voor de kust van Alaska. Bij de ramp met de tanker kwam 42 miljoen liter olie in zee.

De jury legde ook de kapitein, Joseph Hazelwood, een boete op van bijna 10.000 gulden. Duizenden gedupeerde vissers, inwoners van Alaska en grondbezitters hadden in totaal 30 miljard gulden schadevergoeding geëist.

De advocaten van Exxon hadden er bij de jury op aangedrongen geen schadeclaims te honoreren. Zij zeiden dat het olieconcern zijn les had geleerd van de 6 miljoen gulden die aan schoonmaak- en proceskosten waren gespendeerd. “Zelfs voor een groot concern als Exxon is zo'n bedrag genoeg om zijn gedrag te veranderen”, aldus advocaat Brain O'Neill.

De mogelijkheid schadevergoeding te eisen ontstond nadat een jury deze zomer had geoordeeld dat de ramp was veroorzaakt door nalatigheid van Exxon en Hazelwood. In een eerder stadium was al besloten ruim 500 miljoen gulden uit te betalen aan gedupeerde zalm- en haringvissers als compensatie voor het verlies aan inkomsten. (Reuter, AFP)