Carrington: 'Zo is het mooi geweest'

ARNHEM, 17 SEPT. In Nijmegen waren bij de officiële herdenkingsplechtigheid van de wel geslaagde bevrijding van deze stad ruim tweeduizend veteranen aanwezig. Zij marcheerden langs de tribunes met daarop onder anderen de voormalig minister van buitenlandse zaken van het Verenigd Koninkrijk en oud-secretaris-generaal van de NATO, Lord Peter Carrington (75). Carrington zei zeer vereerd te zijn bij de plechtigheid aanwezig te mogen zijn maar hij zei tevens dat het wel eens de laatste herdenking zou kunnen zijn: “De meesten van ons zullen over tien jaar niet meer leven. Ik denk dat het zo wel mooi is geweest.” Carrington had vijftig jaar geleden als kapitein het commando over de Sherman-tanks die de Waalbrug veroverden op de Duitse bezetters. De plechtigheid trok de belangstelling van vele duizenden Nijmegenaren. Opvallend was de aanwezigheid van veel kinderen. Basisscholieren legden aan het eind van de plechtigheid kransen bij het oorlogsmonument namens diverse organisaties tegen racisme en fascisme.

In Arnhem waren vrijdagavond enige honderden veteranen en duizenden Arnhemmers aanwezig bij de herdenking van de Slag om Arnhem in de Arnhemse “berenkuil”, een dal in de binnenstad van de Gelderse hoofdstad met daarin centraal een oorlogsmonument.

De deelnemers aan de herdenking waren in een stille tocht naar de berenkuil gekomen. Nadat de Last Post was gespeeld, werden kransen gelegd door minister Voorhoeve van defensie, verscheidene ambassadeurs, schoolkinderen en vertegenwoordigers van diverse organisaties.

Hoogtepunt was de onthulling door schoolkinderen van een plaquette van steen uit de Dolomieten. Het door Marius van Beek (73) vervaardigde kunstwerk draagt de tekst “Slag om Arnhem, brug naar de toekomst, 1944-1994”.

Na het spelen van de volksliederen en het hijsen van de vlaggen van de geallieerde landen, marcheerden de veteranen onder luid applaus weg uit de berenkuil. (ANP)