Zil-fabriek zoekt financiers in VS

MOSKOU, 16 SEPT. De Russische president Jeltsin zal van zijn bezoek aan de Verenigde Staten, eind deze maand, gebruik maken om geldschieters te vinden die bereid zijn 300 miljoen dollar (ruim 500 miljoen gulden) te steken in de modernisering van de Zil-vrachtwagenfabrieken.

Zil-president Aleksandr Vladilavlev zei tegenover het persbureau Interfax dat een delegatie al naar de VS is geweest en contacten heeft gelegd met de Overseas Private Investment Corporation, een regeringsinstantie. Ook zijn enkele banken, zoals Morgan Stanley en CS First Boston Bank, benaderd. Zil is vooral bekend als de leverancier van de zwarte limousines waarin de communistische leiders zich lieten rondrijden. Na de val van het Sovjet-bewind en de introductie van de markteconomie werd het bedrijf, dat nog dateert van voor de Oktober-revolutie in 1917, gedeeltelijk geprivatiseerd. Om het hoofd boven water te houden heeft Zil al twee joint ventures gesloten met de Amerikaanse bedrijven Caterpillar en Paccar. Caterpillar voorziet vrachtwagens van Zil van Amerikaanse motoren. In mei werd bekend dat de stad Moskou zou bijspringen met leningen. (Reuter)