VW waarschuwt stakers

BRUSSEL, 16 SEPT. De directie van Volkswagen in Duitsland heeft genoeg van de al anderhalve week durende staking in de fabriek in de Brusselse deelgemeente Vorst. Ze heeft gedreigd per stakingsdag duizend auto's te schrappen van het aan Vorst toegekende produktievolume.

Inzet van de staking zijn de plannen om het personeelsbestand in te krimpen en de produktiviteit en de flexibiliteit te vergroten. Bij VW in Vorst werkten eind 1992 nog 7.800 werknemers en dat aantal moet volgend jaar verlaagd zijn tot 5.000.

Bemiddelingspogingen van het Belgische ministerie van sociale zaken hebben tot dusver geen vergelijk opgeleverd. De stakers staan nu voor de keuze om door te gaan, met het risico van ingrijpende consequenties, of om tegemoet te komen aan de wensen van VW. Gesproken wordt over de mogelijkheid dat de produktie van de nieuwe Passat over twee jaar niet aan Vorst toegewezen zal worden, zoals de bedoeling is. Daarmee zou de betekenis van Vorst binnen het VW-concern sterk aan belang inboeten. In Vorst komen dagelijks 1.020 auto's van de band en de directie wil dat aantal opvoeren naar 1.100.