Vliegverbod in Bosnië door Serviërs op grote schaal geschonden

SARAJEVO, 16 SEPT. De Bosnische Serviërs hebben de afgelopen dagen het door de VN afgekondigde vliegverbod in het Bosnische luchtruim honderden keren geschonden zonder dat de NAVO hiertegen is opgetreden. Dat hebben woordvoerders van de VN in Sarajevo gezegd.

Niet bekend

De NAVO, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving van het vliegverbod in het Bosnische luchtruim, heeft de helikoptervluchten niet geregistreerd en heeft er daardoor ook niet tegen kunnen optreden.

In Bosnië is gisteren op drie fronten gevochten tussen moslims en Bosnische Serviërs: in de moslim-enclave Bihac, in Brcko in het noordoosten, en in het gebied rond Konjic in Centraal-Bosnië. Konjic ligt aan de weg die Centraal- en Noord-Bosnië verbindt met de Adriatische kust. Deze belangrijke weg wordt bij Konjic bedreigd door de Serviërs. De moslims zijn een offensief begonnen om die dreiging weg te nemen. Ze beweren daarbij terreinwinst te hebben geboekt. De Serviërs antwoordden gisteren met zware artilleriebeschietingen.

Bij de moslim-enclave Gorazde werden gisteren Britse VN-soldaten aangevallen door Bosnische Serviërs. Niemand werd geraakt. Het was de tweede aanval op Britse blauwhelmen bij Gorazde in 24 uur.

De Bosnische Serviërs blijven bij hun weigering, het vredesplan van de internationale contactgroep te aanvaarden en zullen dat blijven doen, zelfs al heft de internationale gemeenschap het wapenembargo tegen de moslims op. Dat zei gisteren een van de leiders van de Bosnische Serviërs, Momcilo Krajisnik. De Amerikaanse regering wil ijveren voor de opheffing van het wapenembargo tegen de moslims als de Serviërs het vredesplan niet op uiterlijk 15 oktober hebben aanvaard. Krajisnik zei gisteren dat de Serviërs zich van dit ultimatum niets aan zullen trekken zolang de landkaart die door de contactgroep is getekend, niet wordt gewijzigd. “We kunnen die kaart niet accepteren. De internationale gemeenschap moet dat accepteren of op onze nederlaag wachten”, aldus Krajisnik. (Reuter, AP, AFP)