Verslaggever verliest rechtszaak van RTL4

ROTTERDAM, 16 SEPT. Parlementair verslaggever Ton Elias heeft geen salaris meer tegoed van zijn voormalige werkgever RTL4. De president van de rechtbank in Amsterdam wees gisteren een vordering van de journalist af, waarin die eiste dat zijn salaris zou worden doorbetaald tot 1 oktober, de datum waarop zijn contract oorspronkelijk af zou lopen.

Eind juli verbrak RTL het contract met Elias, nadat die in een interview scherpe kritiek had geuit op Rik Rensen, de hoofdredacteur van het RTL Nieuws. Achtergrond van het conflict is de omstreden benoeming van Frits Wester, voorheen de woordvoerder van Brinkman, tot chef van de Haagse redactie van RTL. De scepsis over de benoeming van een niet-journalist op deze functie sloeg om in protest toen Wester probeerde zijn naam uit een reportage te houden over een brief van twintig verontruste ex-kamerleden van het CDA aan de commissie-Gardeniers over de verkiezingsnederlaag. Voor Elias en drie van zijn collega's was dit onaanvaardbaar. Rensen stuurde de verslaggever daarop met een spreekverbod naar huis.

De president oordeelde dat Elias zich niet aan zijn contract heeft gehouden door zich in het openbaar negatief over Rensen uit te laten. Voor het overtreden van het spreekverbod moet Elias vijfduizend gulden boete aan RTL betalen.

Elias is teleurgesteld over de uitspraak. “Mijn advocaat heeft naar voren gebracht dat de onafhankelijkheid van de journalistiek in het geding was. Ik vind het buitengewoon jammer dat de rechter zich niet over de principiële kant van de zaak gebogen heeft. En dat RTL mij een boete mag opleggen vind ik bizar. Ik blijf erbij dat ik voor een deugdelijk en belangrijk journalistiek principe heb gestreden. Veel collega's waren dat ook met mij eens. Maar goed, ik zal drie keer slikken en mijn verlies incasseren.”