Sancties voor Feyenoorders na wanvertoning

ROTTERDAM, 16 SEPT. Tegenstander Zalgiris Vilnius zou het in de Nederlandse eerste divisie moeilijk hebben, maar toch slaagde Feyenoord er gisteravond niet in de eerste Europese uitzege sinds 1987 te boeken. Het werd in Litouwen een heel povere 1-1, nadat de Nederlandse bekerhouder opnieuw in de slotfase een voorsprong uit handen had gegeven. De zeer ontstemde Willem van Hanegem zei zich te schamen voor de prestatie van zijn ploeg en adviseerde na afloop een aantal van zijn spelers via het raam van de kleedkamer naar de bus te gaan. “Ik zou niemand onder ogen durven komen.”

Op de geschorste Van Loen na - voor hem speelde Larsson - had Van Hanegem ondanks de deceptie van afgelopen zondag tegen Go Ahead Eagles voor hetzelfde elftal gekozen. “Maar dat zit er voor aanstaande zondag niet in”, kondigde de trainer veranderingen in het elftal aan. “Of het nou om internationals gaat of niet.” Hij sprak over vier spelers die in Vilnius “beter hun uitgaanstenue hadden kunnen aanhouden”.

Later op de avond ontkende de trainer dat dat ook zou betekenen dat hij in de komende competitiewedstrijd tegen NEC vier basiskrachten aan de kant zal houden. Hij hield het “op enkelen”. Namen noemde hij niet, maar het lijkt duidelijk dat hij vooral over de volledig uit vorm zijnde spits Taument en de inactieve Witschge ontevreden is. Ze werden beiden in de slotfase naar de kant gehaald. Wat Rob Witschge betreft zou het de eerste keer zijn als er wordt ingegrepen. De middenvelder stelde de afgelopen jaren regelmatig teleur.

Het is afwachten wat er zondag gaat gebeuren. Van Hanegem kondigde na een slechte wedstrijd wel vaker maatregelen aan, maar die bleven dan uit. De trainer zal zich nu echter beseffen dat het niet anders meer kan. Bezorgheid over de staat van Feyenoord is op zijn plaats. De meeste spelers tonen geen vorm en geen werklust. Vooral dat laatste stoort Van Hanegem. “In een Europa-Cupwedstrijd behoor je alles te geven.” Afgezien van de genoemde Taument en Witschge maakten ook Blinker, die talrijke kansen miste, Fräser en Van Gobbel een heel slechte indruk.

De vraag is of Van Hanegem weer zal teruggrijpen op spelers als Gorré en Trustfull. De twee werden dit seizoen al eens uitgeprobeerd, maar stemden Van Hanegem niet tot tevredenheid, In Vilnius zaten ze op de bank. Het lijkt meer voor de hand te liggen dat de 19-jarige Giovanni van Bronckhorst nu als vervanger van Witschge of Blinker een serieuze kans krijgt. Hij kan op links zowel op het middenveld als in de aanval spelen.

De Zweed Henryk Larsson maakte gisteravond wel een redelijke indruk. Hij was tenminste actief. Dat resulteerde al in de negende minuut in een doelpunt via een geplaatst schot van Larsson. Feyenoord bleef daarna ook verder een duidelijk veldoverwicht behouden, maar verzuimde dat in doelpunten uit te drukken. Daarom kon Zalgiris drie minuten voor tijd op gelijke hoogte komen toen het een strafschop kreeg toegewezen. Aanvoerder De Wolf trok Maciulevicus, veruit de beste man bij de opponent, weg. De Feyenoorder werd ook nog bestraft met een gele kaart en mocht blij zijn dat het niet rood was.

Volgens De Wolf was de strafschop “een optelsom” van de Noorse arbiter Olsen geweest. Twee keer eerder had iedereen van Zalgiris al gevraagd om de bal op de stip te leggen. “Dit was nog de minst erge overtreding van de drie”, concludeerde De Wolf.

De gelijkmaker van Tereskinas zorgde voor feest in het kleine stadion van Vilnius. Een 1-1 gelijkspel tegen voormalig Europa-Cupwinnaar Feyenoord werd als een wonder beschouwd. Dat was het eigenlijk ook. Het nietige Zalgiris, waar de voorzitter, de trainer en de hoofdsponsor één en dezelfde man is, was vroeger in de competitie van de voormalige Sovjet-Unie een behoorlijke middenmoter met af en toe een kleine uitschieter naar boven. Na de onafhankelijkheid van Litouwen verliet echter bijna de gehele selectie de club. Momenteel is er nog maar één speler over van vier jaar geleden. Het elftal bestaat nu voornamelijk uit goedwillende, maar onervaren jongelingen.

Voor Feyenoord had deze tegenstander geen enkel probleem mogen opleveren. De Rotterdamse ploeg kent de afgelopen seizoenen steeds een stroeve start in het internationale voetbal, maar Zalgiris was een nog mindere ploeg dan de clubs uit Albanië (Partizan), Israel (Petach Tikva) en IJsland (Akranes) waar Feyenoord ook moeite mee heeft gehad. “We hadden met een nulletje of vier moeten winnen”, zei De Wolf. “Het had al in de eerste helft 4-0 moeten zijn”, vond Van Hanegem.