Politie sluit museum in Napels

NAPELS, 16 SEPT. De militaire politie in Napels heeft gisteren het Museo Archeologico Nazionale, een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld, gesloten en beslag gelegd op de collectie.

Deze was uitgedund doordat in de loop der jaren duizenden stukken uit de verzameling waren gestolen. Justitie wil nader onderzoek doen naar de diefstallen. Verdachte medewerkers is de toegang tot het museum ontzegd. De diefstallen kwamen aan het licht toen een industrieel een Romeins beeld, afkomstig uit het museum, door experts liet taxeren. Hij had het bij een antiquair gekocht. Het bleek een 'kind met dolfijn' te zijn, afkomstig uit de opgravingen van de stad Pompeji die in 79 n.C. bij een uitbarsting van de Vesuvius onder een regen van vuur en as werd bedolven. Van de verdwijning van het beeld uit het museum was nooit aangifte gedaan. De antiquair is gearresteerd wegens heling. Het Museo Archeologico Nazionale bezit honderdduizenden voorwerpen, met name van de opgravingen in Pompeji en het naburige Herculaneum, waarvan er maar 180.000 in oude catalogi zijn geregistreerd. Volgens voorlopige schattingen mist het museum 7000 antieke munten, 33 waardevolle vazen, en verscheidene marmeren beelden.