Overnamegerucht Nutricia in de kiem gesmoord

AMSTERDAM, 16 SEPT. De overnamegeruchten rond de Zoetermeerse babyvoedingproducent Nutricia, die gisteren de Amsterdamse effectenbeurs weer in rep en roer brachten, bleken al binnen enkele uren op niets te berusten.

AMSTERDAM Het tumult rond Nutricia, dat al jaren lang regelmatig als overnamekandidaat in het geruchtencircuit de ronde doet, ontstond gisterochtend door een mededeling van de Amerikaanse onderneming H.J. Heinz & Co. dat het bedrijf een Europese producent van babyvoeding wil overnemen. Nutricia en het Britse Unigate, dat een derde van de aandelen Nutricia in handen heeft, werden daarop onmiddellijk getipt als meest voor de hand liggende kandidaten. De koers van Nutricia klom met 2,80 gulden omhoog tot 88 gulden. Maar toen in de loop van de middag bleek dat Heinz 'slechts' 180 miljoen dollar wil uittrekken voor een dergelijke overname, viel Nutricia al snel weer uit beeld. Vanmorgen daalde de koers van Nutricia licht met 0,40 gulden tot 87,60.

Ondanks de forse koersstijging op de Amerikaanse effectenbeurs bleek de handel op het Damrak vanmorgen nauwelijks te inspireren. Ook de bescheiden winsten op de obligatiemarkt hadden geen effect. Mede als gevolg van een storing op het koersenbord kwam de handel vrijwel stil te liggen. De AEX-index bewoog zich bijna niet. In de loop van de ochtend kroop de index met 0,07 punten omhoog tot 411,68.

De hoofdfondsen bleven liggen. De aankondiging van chemieconcern Akzo Nobel over de verkoop van een deel van de Europese polyestergarens en van de chemicaliën voor de pharmaceutische industrie, leidde tot een koersdaling van tachtig cent tot 210,10. Een sterke stijger was KNP BT met een plus van 40 cent op 51,10 gulden. “De omzetten zijn erg laag. Het is helaas een verhaal dat we de afgelopen tijd al vaker hebben verteld”, aldus een handelaar.

Onder de kleinere fondsen steeg dit keer het Goudse automatiseringshuis Multihouse sterk. Dat bedrijf steeg met vijf procent tot 2,10 gulden, een winst van een dubbeltje.

Wyers zakte zes dubbeltjes terug tot 22 gulden, een min van bijna 3 procent. Hunter-Douglas trok vijftig cent aan op 79 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York was gistermiddag bijzonder vriendelijk gestemd. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen, die in de loop van de dag gestaag klom, schoot in het laatste half uur door de grens van 3900 punten en sloot 58,55 punten hoger op 3953,88 punten. De belangrijkste beursbarometer heeft sinds zijn historisch hoogtepunt begin dit jaar niet meer zo hoog gestaan. De stijging van de aandelenkoersen hing samen met de positieve ontwikkelingen op de obligatiemarkt. Daar noteerden de stukken beduidend hoger nadat de centrale bank van Philadelphia had laten weten dat de vooruitzichten voor de inflatiecijfers in september gunstig waren.

Op de wisselmarkt van New York noteerde de dollar tegen het eind van de handel gisteren 1,7345 gulden. De dag ervoor werd de munteenheid op de Amerikaanse valutamarkten voor 1,7290 gulden verhandeld. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt vanmorgen 1,7375 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio, die donderdag was gesloten wegens een feestdag, sloot vandaag bij een matige omzet lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 123,12 punten ofwel 0,6 procent tot 19.796,26.