Laat de vijand maar komen als hij durft

U.S. Cavalry is de naam van een postorderbedrijf in Kentucky dat zich richt op militante kopers. De najaarscatalogus, toegezonden aan de hoofdredacteur van deze krant, heeft een inleiding door de President van de onderneming, Randy Acton. Hij noemt zijn afnemers Dear Friends en wenst hun na een bemoedigend woord a great fall toe. Zeker is dat zij zich de komende herfst veilig kunnen voelen. Met Randy's hulp moet het geen probleem meer zijn tegenstanders van het lijf te houden of deze, tijdelijk dan wel voorgoed, uit te schakelen. De aanbiedingen maken het zelfs mogelijk zonder extreme kosten een klein privé-leger uit te rusten.

Het gebruik van de term wetshandhaving geeft aan dat het bedrijf de kant kiest van de gevestigde orde. Dat blijkt ook uit veel van de aangeprezen artikelen. Zo kan men er terecht voor shirts met de originele emblemen van de State Police en de Sheriff Dept. Voor wie dat te alledaags vindt zijn er de camouflagepakken die hun nut bewezen bij de operatie Desert Storm (nu 330 dollar). Exclusief is ook het uniform dat parachutisten vijftig jaar geleden droegen op D-Day. Anders dan zij kunnen hun navolgers zonder moeite een onderscheiding krijgen voor dapper gedrag. Dank zij een 'versoepeling van de reglementen' is het nu mogelijk voor nog geen 50 dollar de officiële Purple Heart-medaille te leveren; het wat simpeler ereteken voor 'humanitaire hulp' wordt al voor een vijfde van deze prijs toegezonden.

Hoewel de naam U.S. Cavalry in andere richting wijst, gaat de meeste aandacht uit naar de belaagde burger. Hij kan kiezen uit een overstelpend aanbod dat is afgestemd op de laatste ontwikkelingen in de maatschappij. Voor hen die zich 's avonds buiten de deur wagen, is er bijvoorbeeld een Stoplight dat zijn priemende lichtbundel verpakt in een wolk pepergas. Het vergelijkbare BodyGuard 2000 bemoeilijkt de ademhaling van de onbekende passant en zorgt ervoor dat hij maximaal 45 minuten niets kan zien; wat goedkoper is Mace MK-VI, maar dit systeem garandeert slechts 20 minuten blindheid. Meer sophisticated zijn de Thunder Guns, die een toestand van verwarring, verzwakking, desoriëntatie en evenwichtsstoornis veroorzaken. Deze ontregeling duurt echter maar enkele minuten, staat er eerlijk bij, dus het is zaak ook de peper-spray bij de hand te houden.

Een andere optie is de Thunder Lightning Stun Gun ($49,95), een handzaam apparaat dat stroboscopische lichtflitsen combineert met elektrische schokken van 80.000 volt. De Stun Gun geeft bovendien krampen, maar het is niet onverstandig desondanks hulp in te roepen. Voor dat doel is er een draagbare sirene die jankt en huilt ($184,95), een Screambeam (125 decibel) en een eveneens makkelijk mee te voeren luidspreker. Handig is ook een gummistok annex superlantaarn die met een sterkte van 20.000 kaarsen de omgeving in volle gloed zet. Ter afronding van de ontmoeting bieden Randy Acton en zijn medewerkers handboeien aan.

Voor langere uitstapjes kan de uitrusting verder worden aangevuld. Een Nightspy van 2.000 dollar toont wie of wat zich in het donkerste bos verbergt en het Parabolische Oor verraadt, beter nog dan zijn Bionische soortgenoot, dat er honderd meter verder een takje kraakt. Goede diensten bewijst in zo'n geval een 'aanvalsvest' voorzien van zakken voor ammunitie en twee granaten.

Maar het meest geruststellend zijn tal van aanbiedingen voor thuisblijvers: voorzieningen ter bestrijding van laat 20ste-eeuwse paranoia (in Amerika ook wel aangeduid als urbane angst). Naast primaire beveiligers als pennen met ingebouwde priemen zijn er apparaten die aangeven of de telefoon wordt afgeluisterd en, als ondoenlijk blijkt de 'bugs' tijdig te verwijderen, je stem onherkenbaar maken. Toch loopt men hiermee achter de feiten aan; beter is het niet lijdzaam af te wachten en bij de tegenstander kundig gemaskeerde miniatuur-microfoons te plaatsen. Met dat al blijft vandaag de dag de kans groot dat het vroeger of later tot een confrontatie komt. Met het oog daarop biedt het postorderbedrijf keus uit een verbluffend assortiment aan messen, variërend van geavanceerde stiletto's ('berucht in de achterbuurten van Napels en de theaters van Hollywood') tot hak-, kap- en Rambo-messen met gekromde punten, weerhaken en bloedgoten. In laatste instantie, als al het overige heeft gefaald, kan de belaagde altijd nog terugvallen op machetes, bajonetten of anti-haai-wapens. Kenners kunnen verder hun voordeel doen met tomahawks en Samoerai-zwaarden.

Desondanks zal menigeen de voorkeur geven aan schiettuig. De catalogus beperkt zich tot luchtpistolen en replica's van machinegeweren, maar daar staan nogal wat hulpmiddelen tegenover. Daarbij werkt de onderneming op twee fronten tegelijk: men verschaft kogelvrije vesten maar ook holsters die, onzichtbaar gedragen over buik of schouder, het wapen binnen handbereik houden. De duurste is een type dat bij de Israelische geheime dienst Mossad uitstekend bleek te voldoen.

Na de actiefoto's van mannen met vuurwapens bestaat de neiging snel door de overige pagina's heen te bladeren. Bijzondere aandacht verdient echter een vervaarlijk kartelmes waarmee, naar wordt gemeld, tijdens een coup d'état de kans om te overleven aanzienlijk toeneemt. Het zou vreemd zijn gesteld als dat niet ook in het Nederland van de jaren negentig opgaat.

    • Paul Hellmann