ITT zoekt naar oorlogskas voor strijd om NBC

NEW YORK, 16 SEPT. Het Amerikaanse conglomeraat ITT is van plan een deel van zijn activiteiten in de financiële dienstverlening te verkopen. Met de drie à vier miljard dollar die dat moet opleveren, wil het concern belangen verwerven in de media- en amusementsindustrie.

Dat meldde de Amerikaanse pers vanmorgen.

ITT is vooral geïnteresseerd in overneming van het Amerikaanse tv-station NBC van het Amerikaanse conglomeraat General Electric.

NBC mag zich ook verheugen in de belangstelling van Time Warner, het grootste mediaconcern ter wereld. Verder is er interesse van Walt Disney en Turner Broadcasting. Tot het laatste bedrijf, eigendom van mediamagnaat Ted Turner, behoort de zender CNN. Walt Disney zou een bod hebben uitgebracht van vijf miljard dollar.

ITT heeft naar verluidt partners benaderd voor een overneming van NBC. Daartoe behoort Dow Jones & Co, de uitgever van The Wall Street Journal. Het is denkbaar dat ITT een aankoop van het tv-station gedeeltelijk betaalt met de overdracht van financiële activiteiten aan General Electric, dat zelf in deze sector aanzienlijke belangen via de dochteronderneming GE Capital heeft.

ITT, dat vroeger vooral werkzaam was in de telecommunicatie, zal een deel van de belangen in de financiële dienstverlening behouden. Daartoe behoort de verzekeraar Hartford. De overige activiteiten betreffen onder meer auto-onderdelen en hotels. Het concern is eigenaar van de Sheraton-hotels en is bezig met overneming van de Italiaanse Ciga-keten. In Nederland is het eigenaar van de Gouden Gids en de verzekeraar Zwolsche Algemeene.

ITT kocht eind vorige maand samen met het bedrijf Cablevision voor 1,1 miljard dollar het stadion Madison Square Garden in New York, twee sportclubs in die stad en een regionaal kabeltelevisiebedrijf. Het ging om bezittingen van de filmmaatschappij Paramount. Deze werd eerder dit jaar na een spectaculair overnemingsgevecht eigendom van de kabeltelevisiegigant Viacom voor maar liefst 9,7 miljard dollar.