Import van voedsel uit Albanië stopgezet; Italië bezorgd over cholera

ROME, 16 SEPT. Italië begint zich extra zorgen te maken over de voortdurende stroom illegale immigranten uit Albanië wegens de cholera die daar is uitgebroken. Gisteren overleed in Albanië het vijfde slachtoffer; het aantal cholera-gevallen steeg tot veertig, met tweehonderd vermoede gevallen. Ook in Roemenië is gisteren overigens cholera geconstateerd.

De invoer van vlees, vis, champignons en een aantal andere verse produkten uit Albanië is vrijwel stil komen te liggen, omdat Italië de meeste produkten tegenhoudt. De Italiaanse marine heeft de controle tussen Albanië en de regio Puglia, in de hak van de Italiaanse laars, verscherpt. In havensteden als Bari, Brindisi en Otranto, waarlangs het meeste verkeer met Albanië verloopt, wordt het rioolwater gecontroleerd op de aanwezigheid van cholerabacteriën.

Het ministerie van gezondheid heeft gezegd dat er vooralsnog geen reden is voor alarm. Uit Albanië komen berichten dat een nieuwe besmettingshaard is ontdekt.

Het choleragevaar heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de aanhoudende stroom illegale immigranten vanuit Albanië. Ze komen niet meer met afgeladen schepen tegelijk, zoals in 1991, maar de stroom is constant en moeilijk onder controle te brengen. “De situatie blijft riskant, misschien nog meer dan in 1991”, zei de prefect van Brindisi, Andrea Gentile. De Italiaanse autoriteiten hebben gezegd dat de stroom Albanezen al een paar maanden constant is en hebben geen verband gelegd met de recente uitwijzing door Griekenland van enkele duizenden Albanezen.

Eerder deze week is een organisatie opgerold die als een soort reisbureau voor illegale immigranten functioneerde. Tegen betaling van meer dan duizend gulden werden immigranten vanuit Albanië naar de Italiaanse kust gebracht, vaak met snelle boten die ook worden gebruikt door sigarettensmokkelaars. De prijs omvatte ook valse documenten en een treinkaartje naar een van de grote steden. Als het de eerste keer niet lukte om Italië binnen te komen, was de tweede poging gratis.

Volgens de politie wordt de organisatie geleid door Albanezen en Noordafrikanen. Ze heeft de afgelopen maanden naar schatting vijfduizend immigranten per maand Italië binnengesmokkeld. De meesten kwamen binnen langs de kust van Pulgia. Ook de Calabrese kust en de eilandjes Lampedusa en Pantelleria, ten zuiden van Sicilië, zijn veelgebruikte plaatsen om het land binnen te komen. Alleen al op de twee eilandjes zijn dit jaar 8000 illegale immigranten aangehouden, voornamelijk uit Afrika. Het aantal mensen dat door het net heeft slipt, is volgens de politie vele malen groter.

Wie aan de grens wordt ontdekt kan meteen worden teruggestuurd. Maar illegale immigranten die in binnen-Italië worden aangehouden, weten dat hun uitwijzingsprocedure lang duurt en maken daar vaak gebruik van om weer onder te duiken. Illegalen die niet van een misdaad worden verdacht, kunnen niet langer dan twaalf uur worden vastgehouden door de politie.

Twee regeringspartijen, de federalistische Lega Nord en de neofascistische Nationale Alliantie, hebben de afgelopen dagen gepleit voor forse aanscherping van de controle op illegale immigranten. Zo wil de Lega dat immigranten die worden aangehouden, in afwachting van een beslissing over hun uitwijzing, worden ondergebracht in speciale centra, om te voorkomen dat zij onderduiken.

    • Marc Leijendekker