Geslaagde rentree van Hooman en Vriesekoop

DEN HELDER, 16 SEPT. Na precies acht maanden is het Nederlands vrouwen-tafeltennisteam weer compleet. De 'bindende factor' daarbij is Peter Engel. Onder leiding van de nieuwe bondscoach is de nummer twee van de Europese kampioenschappen, Gerdie Keen, weer verenigd met de 'dissidenten' Mirjam Hooman en Bettine Vriesekoop. In de visie van Engel heeft de tafeltennisbond “nu weer een absoluut Europees topteam in huis”.

De kans dat het opnieuw misgaat, wordt klein geacht. Het probleem van vorig seizoen betrof vooral de aanstelling van Zoran Gajic, een coach die geen enkel respect kon afdwingen en na zeven weken alweer zijn biezen pakte. Het gebrek aan adequate begeleiding vanuit de NTTB vormde voor de internationaal gelouterde speelsters Hooman en Vriesekoop een extra reden om te leunen op hun privé-coaches Frits Kantebeen en Jan Vlieg.

De verhouding tussen de tafeltennisbond en het duo leek voorgoed verstoord, toen er een rechtszaak nodig was om de deelname van Hooman en Vriesekoop aan het Europees kampioenschap in Birmingham af te dwingen. Maar de zaak kreeg daarna een geheel nieuwe wending toen de zakenman Sluiter de belangrijkste taken van de sectie topsport overnam van ex-international Carel Deken. In korte tijd vond Sluiter een aanvaardbare bondscoach (Engel), die op zijn beurt alle speelsters op één lijn kreeg.

Voor de manier waarop Sluiter de zaak weer op de rails heeft gekregen, ontving hij onlangs op Papendal bij de officiële opening van het tafeltennisseizoen, de hartelijke complimenten van André Bolhuis, de chef de mission van de olympische ploeg.

Dat het momenteel in alle opzichten goed gaat, wordt door de internationals beaamd. Hooman: “De training onder leiding van Engel is goed verzorgd. Het is ook een aardige kerel met wie je maar moeilijk ruzie kunt krijgen.” Voor Vriesekoop was de komst van de Duitse topcoach ook een verademing: “Hij is een echte vakman. Ik hoefde niets meer te leren, zei hij, maar hij heeft me inmiddels al op belangrijke details gewezen waar ik aan aan kan werken.”

De nieuwe bondscoach Engel (40) heeft een imposante carrière achter de rug. Hij was lange tijd Duits international en kwam bijna twintig jaar in de Bundesliga uit. Diverse wereldtoppers waren zijn teamgenoten. Later, bij Europa-Cuphouder Steinhagen, werd hij een gewaardeerd coach.

Voor Engel is de samenwerking met andere coaches op voorhand geen enkel probleem. “Sterker nog, ik vind hun inbreng zeer nuttig en noodzakelijk. Maar er moet wel sprake zijn van goed overleg. Tot nog toe heb ik daar geen enkel probleem mee ondervonden. Maar pas als er enige druk op de ketel komt, zal blijken of de harmonie blijvend is.”

In de oefeninterland tegen Europees kampioen Rusland bleek de kracht van de Nederlandse ploeg. Het compleet opgekomen Russische team werd met 4-1 verslagen door een fanatiek spelend Oranje. Naast sportieve ambities was er ook een pragmatisch argument voor de opmerkelijke inzet van de tafeltennisprofs: de prijzenpot was gevuld met 10.000 gulden.

Voor Nederland was het duel ook een nuttige oefening voor de strijd om de World Team Cup. In de Franse stad Nimes spelen half oktober de beste twaalf landenploegen ter wereld om 100.000 gulden.

    • Ted van der Meer