Frans plan: laat werklozen nuttige diensten verrichten

PARIJS, 16 SEPT. De solidariteit staat op het spel. Dat is de woedende reactie van de Franse vakbeweging op het voorstel van de directeur van het Franse Arbeidsbureau om werkloze uitkeringstrekkers te verplichten nuttige diensten voor de samenleving te verrichten.

De heftigheid van de discussie verraadt dat zowel voor- als tegenstanders het gisteren in het financiële dagblad Les Echos gelanceerde idee als relevant beschouwen. Frankrijk heeft, net als Nederland een aanzienlijk potentieel aan langdurig werklozen en budgetaire overheidstaken terug te snoeien terwijl veel maatschappelijke noden onbeantwoord blijven.

Michel Bon, de directeur van het overkoepelende arbeidsbureau ANPE, en oud-president van het supermarktconcern Carrefour, zei gisteren: “Ik hecht veel waarde aan activerende maatregelen om mensen aan werk te helpen. Maar wij ontkomen er niet aan diepgaander na te denken over de tegenprestaties die de samenleving mag vragen van een uitkeringstrekker.”

Bovendien moet volgens Bon iets worden gedaan aan de kosten van arbeid: “Voor veel ondernemingen is een ongeschoolde werknemer de 3.300 gulden die hij kost niet waard” - een opmerking die niet afwijkt van de verzuchting die KNOV-voorzitter Kamminga deze week deed.

De grootste regeringspartij, de RPR van de Parijse burgemeester Jacques Chirac, heeft positief gereageerd op de suggesties.

De vakbeweging echter verzet zich unaniem tegen “het verdachtmaken van werkloze uitkeringstrekkers”. De vakcentrale Force Ouvrière (FO) zegt: “Als de maximum prijs van een werknemer zo wordt vastgesteld, kunnen we binnenkort ook de prijs van het menselijk leven wel gaan bepalen. Wat is trouwens de marktwaarde van de directeur van een grote overheidsdienst?”

Andere bezwaren tegen de plannen van arbeidsbureau-directeur Michel Bon richten zich tegen blijvende concurrentievervalsing op de arbeidsmarkt als nuttig en nodig werk door uitkeringstrekkers wordt gedaan tegen prijzen waarvoor geen echte arbeidsplaatsen worden geschapen.