Extremisten in Algerije vermoorden weer 16 mensen

ALGIERS, 16 SEPT. Algerijnse moslim-extremisten hebben de afgelopen dagen 16 burgers ontvoerd en onthoofd, zo heeft de krant El Watan gisteren gemeld. De moorden worden toegeschreven aan groepen die zijn gekant tegen een politiek vergelijk tussen het bewind en het Front van Islamitische Redding (FIS), dat door de vrijlating van vijf FIS-leiders is naderbij gebracht. De belangrijkste dergelijke organistie, de Gewapende Islamitische Groep (GIA), herhaalde gisteren haar afwijzing van “elke verzoening, elk bestand en elke dialoog” met de autoriteiten.

De lijken van de 16 burgers werd woensdag gevonden op drie verschillende plaatsen. Gewapende mannen ontvoerden 12 van hen uit de stad Sidi Bakhti in het westelijke district Tiaret. In een naburig bos werden ze volgens El Watan “ernstig verminkt en vervolgens onthoofd”. In Oum el-Bouaghi in het oosten van het land werden drie burgers ontvoerd en vermoord. In Medea, ten zuiden van Algiers, werd een 20-jarige vrouw voor de ogen van haar ouders weggesleurd. Zij werd later een paar honderd meter verderop onthoofd teruggevonden. El Watan commentarieerde: “Op het moment waarop het presidentschap de vrijlaitng van leiders van het verboden FIS aankondigt (..) worden vreedzame burgers door een groep terroristen vermoord”.

De Agerijnse oud-premier Redha Malek zei gisteren dat concessies aan fundamentalisten de toestand kunnen verergeren. “Het gevaar waarmee het land wordt geconfronteerd is dat de situatie van concessie naar concessie verergert en uit de hand loopt”, aldus Malek, een fel anti-fundamentalist. “Tot dusverre heeft slechts het terrorisme geprofiteerd van verzoenende maatregelen.” (AP)