'Duitsers niet langer over één kam scheren'

ARNHEM, 16 SEPT. De Duitsers moeten, vijftig jaar na de oorlog, niet langer over één kam worden geschoren en niet allemaal worden veroordeeld. Zo luidde de waarschuwing van de Arnhemse burgemeester mr. P. Scholten tijdens de officiële herdenking van de Slag om Arnhem, gisteren in de Eusebiuskerk in de Gelderse hoofdstad. De plechtigheid werd bijgewoond door Willem-Alexander, de Prins van Oranje, en leden van het kabinet.

“Wie de Duitsers blijft veroordelen, zaait nieuw vergif”, aldus Scholten. Namens het hele Duitse volk hebben Willy Brandt, de vorige president Von Weizsäcker en de nieuwe president Herzog publiekelijk op integere wijze schuld beleden. “Dat mogen we niet vergeten”, aldus Scholten. Natuurlijk zijn er wandaden gepleegd die nooit kunnen worden gerechtvaardigd. Scholten verwees naar het executeren van onschuldige burgers in de Arnhemse Bakkerstraat en naar het leegroven van huizen van geëvacueerde Arnhemmers.

In het kader van de evacuatie na de mislukte Slag om Arnhem, waarbij alle 90.000 inwoners van de stad elders onderdak moesten vinden, herinnerde de burgemeester aan de problematiek van de asielzoekers die nu, net als de Arnhemmers toen, op zoek zijn naar gastvrij onderdak.

Onder de sprekers in de kerk was ook premier Kok. Hij wees op de noodzaak van nationale samenwerking “om de wereld een leefbare plaats te houden. Dat is de les die we kunnen leren van Market Garden”. Kok zei verder dat de teleurstelling over het mislukken van deze geallieerde bevrijdingsoperatie “nooit de bewondering voor de geallieerde strijdkrachten heeft overschaduwd”.

Er was in de kerk maar mondjesmaat plaats gereserveerd voor veteranen of hun directe nabestaanden. De plaatsen werden vooral ingenomen door kopstukken uit het Gelderse bedrijfsleven en autoriteiten. Ook voor Arnhemse burgers was er niet al te veel plek in de kerk.

Burgemeester Scholten verwoordde de dank aan de inmiddels hoogbejaarde veteranen als volgt: “Als uw tijd is gekomen en God vraagt u, wie u bent, dan kunt u trots zeggen: Heer, ik ben een Arnhem-veteraan.”

Namens de oud-strijders bedankte de gepensioneerde generaal Sir John Hackett de Nederlandse burgers die de gewonde soldaten van de geallieerden hadden behandeld en verborgen in hun huizen. “Wij, de Airborne, werden door u, de Nederlandse burgers, in uw huizen als vluchtelingen opgenomen. Wij nemen u op in ons hart”, aldus Hackett, destijds brigadier van de 4e Parachute Brigade. (ANP, AP)