Diplomaten VS verlaten hun post in Somalië

MOGADISHU, 16 SEPT. De laatste tachtig Amerikaanse diplomaten en mariniers in Somalië hebben gisteren “om veiligheidsredenen” het 'verbindingskantoor' van de Verenigde Staten in de hoofdstad Mogadishu verlaten. Het kantoor dat als ambassade dienst deed, is overgedragen aan de Verenigde Naties. De Amerikanen, onder wie ambassadeur Daniel Simpson, zijn naar de Keniase stad Mombasa vertrokken. Ondanks een Amerikaans advies om te vertrekken is de evacuatie van 350 overige Amerikanen die nog in Somalië zijn nog niet op gang gekomen. Vorige maand werd bekend dat de mariniers en diplomaten het Oostafrikaanse land op 15 september zouden verlaten als de rivaliserende Somalische clans geen vooruitgang zouden boeken bereikt met een vredesregeling. Amerikaanse troepen, op het hoogtepunt van de operatie 26.000 man sterk, landden in december 1992 op de stranden van Mogadishu voor een humanitaire interventie onder de naam Restore Hope. (Reuter, AP)