Couppoging in Liberia zou zijn neergeslagen

MONROVIA, 16 SEPT. Troepen van de Afrikaanse vredesmacht in Liberia zeggen een couppoging te hebben neergeslagen die strijders van de Liberiaanse factie Armed Forces of Liberia (AFL) gisteren hebben ondernomen.

De bevelhebber van de vredesmacht, brigade-generaal A. S. Mukhtar, heeft het verijdelen van de couppoging gisteren op de Liberiaanse nationale radio gemeld.

Veertien uur nadat de rebellen gisterochtend het voormalige presidentiële paleis - nu een regeringsgebouw - het radiostation en het telecommunicatiecentrum in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia hadden ingenomen begon de vredesmacht een beschieting met zware artillerie. Na twee uur kondigde Mukhtar aan dat zijn manschappen de situatie onder controle hadden.

Niet bekend

Julue zei in een vooraf opgestelde verklaring die gisteren door de BBC-radio is uitgezonden dat de coup geslaagd was. “We hebben de macht overgenomen om de krankzinnigheid in ons land te stoppen. We zijn ervan overtuigd dat een krachtige overgangsregering, in samenwerking met de Armed Forces of Liberia en de vredesmacht de enige levensvatbare mogelijkheid is om Liberia terug op koers te brengen”, aldus de uit de Verenigde Staten gefaxte verklaring.

Julue, die gisteren uit ballingschap naar Liberia is teruggekomen, noemt zijn factie 'New Horizons'. Deze groepering is ontstaan uit de AFL. Die militie bestaat uit restanten van het leger van de voormalige regering-Doe. Toen president Samuel Doe in 1990 door een andere factie werd vermoord en de burgeroorlog tussen de rivaliserende groeperingen oplaaide, vluchtte Julue naar de Verenigde Staten. (Reuter, AFP, AP)