Architect Pieter Zaanen (63) overleden

AMSTERDAM, 16 SEPT. De architect Pieter Zaanen is dinsdag op 63-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Zaanen is vooral bekend geworden door zijn ontwerp voor de glazen muziekzaal in de Beurs van Berlage. Zaanen plaatste de glazen kubus in de voormalige Koopmansbeurs aan het Damrak in Amsterdam, 'thuishaven' van het kamer- en symfonieorkest van het NedPho, omdat in de ruimte zowel gerepeteerd als geconcerteerd moest kunnen worden.

In 1990, het jaar waarin de zaal gereed kwam, kreeg Zaanen voor deze herbestemming en toevoeging van de Beurs de 'Award for excellence in planning and design', een internationale architectuurprijs van het Amerikaanse blad Architectural Record.

Zaanen werkte de eerste zeven jaar nadat hij van de Academie voor Bouwkunst was gekomen samen met Cees Dam, met wie hij samen de theaters De Kleine Komedie en het Nieuwe De La Mar verbouwde. In 1969 begon hij een eigen bureau en richtte talloze horecagelegenheden in, zoals het Amsterdamse café Frascati. Ook het hoofdstedelijke café De Balie richtte hij in de jaren zeventig in, bedoeld als tijdelijke voorziening, maar nog steeds in gebruik. Samen met zijn compagnon Kees Spanjer was Zaanen verantwoordelijk voor de herinrichting van het Max Euwe-plein in Amsterdam.