Akzo Nobel verkoopt 51 procent aandelen in Duitse vezelfabriek

ROTTERDAM, 16 SEPT. Het Nederlandse chemieconcern Akzo Nobel (vezels, pharmacie, verf, chemische produkten) heeft 51 procent van de aandelen in het problematische Kuagtextil (vezels) verkocht aan het Duitse concern Textilwerke Deggendorf (TWD).

Akzo (70.000 werknemers, omzet 17 miljard gulden) heeft vanmorgen bekendgemaakt dat met TWD in principe overeenstemming is bereikt voor een aandelenverkoop per 1 januari 1995. Via de Duitse dochter Akzo Nobel Faser AG in Wuppertal houdt Akzo 46 procent in Kuagtextil, waar 1.350 werknemers jaarlijks ongeveer 300 miljoen D-mark (340 miljoen gulden) omzetten in textielgarens.

De Europese activiteiten van Akzo Nobel op het gebied van gladde en getextureerde polyestergarens voor textiel zijn in Duitsland ondergebracht bij Kuagtextil, dat vestigingen heeft in Konz (nabij Trier), Oberbruch (bij Aken) en Wuppertal. Deze garens worden verkocht aan de textielindustrie voor onder meer het gebruik in de bekleding van auto's.

De vezelactiviteiten zijn vorig jaar in grote problemen gekomen door de economische teruggang in Europa. De textielindustrie had te kampen met wegzakkende afzet, onder meer door de sterk verminderde vraag uit de auto-industrie. De prijzen voor vezels daalden sterk en alleen een ingrijpende reorganisatie kon een verdere verslechtering van de resultaten van Kuag voorkomen.

De verkoop van het 51 procentsbelang aan TWD - in de sector fijne kousen een van de belangrijkste producenten - maakt deel uit van deze reorganisatie. TWD is een onderneming van de Heinrich Kunert Gruppe met bedrijven in Duitsland, Oostenrijk en Portugal. De groep telde vorig jaar ruim 4000 medewerkers en behaalde een omzet van 700 miljoen mark. Binnenkort wordt bij Kuag begonnen met een omvangrijk moderniserings- en rationaliseringsprogramma dat aanzienlijke investeringen vergt. Akzo verwacht dat Kuag daardoor de problemen te boven kan komen.

Akzo Nobel heeft vanmorgen ook een overeenkomst getekend voor de verkoop van de Nobel-activiteiten op het gebied van chemicaliën voor de pharmaceutische industrie aan Cambrex Corporation in New Yersey. “Hoewel deze sector op zich een aantrekkelijke activiteit vormt, zijn wij tot de slotsom gekomen dat er onvoldoende draagkracht aanwezig is voor integratie met onze activiteiten”, aldus Akzo Nobel.

Nobel's Pharma Chemistry omvat bedrijven in Zweden, Milaan en verkoopmaatschappijen in Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. De omzet was vorig jaar 90 miljoen dollar. Er werken circa 500 mensen. Cambrex behaalde vorig jaar een omzet van bijna 200 miljoen dollar (360 miljoen gulden). De nettowinst was 8,6 miljoen dollar. Er werken 800 mensen.