V&D boekt ondanks hete zomer winst

AMSTERDAM, 15 SEPT. De warenhuizen van Vroom & Dreesmann, die jarenlang een verliespost zijn geweest voor het familiebedrijf Vendex, hebben ondanks de omzetdaling in de maanden juni en juli in het eerste halfjaar winst gemaakt.

Hoeveel het resultaat voor rentebetalingen bedraagt, wilde een woordvoerder van Vendex vanochtend niet kwijt. Herstel van de winst bij de warenhuizen, de bakermat van het concern (80.000 werknemers), is de laatste voorwaarde die vervuld moet worden voor de lang verwachte beursintroductie van het concern.

De omzet bij de warenhuizen daalde als gevolg van het hete zomerweer. Door “verlaging van de kosten” bleef het bedrijfsresultaat onveranderd, aldus Vendex, dat gistermiddag zijn halfjaarcijfers bekendmaakte.

Zoals in de detailhandel gebruikelijk is, loopt het eerste halfjaar van februari tot en met juli. De bulk van de omzet en winst worden in de tweede helft van het jaar behaald. Naast warenhuizen en speciaalzaken (mode, wonen, doe het zelf) heeft Vendex levensmiddelenketens (Edah, Konmar) en uitzendbureaus (Vedior).

In het per 31 januari van dit jaar afgesloten boekjaar maakten de warenhuizen voor het eerst in meer dan tien jaar ook een kleine nettowinst (na rentebetalingen). Of er ook in het afgelopen eerste halfjaar een nettowinst was, wilde de Vendex-woordvoerder niet zeggen. “Het herstel zet verder door. Het is verheugend dat het bedrijfsresultaat, ondanks de nadelige invloed van het zomerweer, onveranderd is gebleven.” Bovendien lag de omzetgroei in de mode-gevoelige sectoren volgens hem boven het marktgemiddelde.

Vendex boekte in het eerste halfjaar een marginaal hoger resultaat voor rente en belastingen van 102 miljoen gulden. In de vergelijkbare periode van vorig jaar was dat 100 miljoen gulden. De omzet steeg met 2 procent naar 4,86 miljard. Door “duidelijke groei” bij de levensmiddelendivisie steeg de omzet in de detailhandel sneller, met 4 procent, tot 3,57 miljard gulden.

De nettowinst is verviervoudigd tot 39 miljoen gulden. Deze winstexplosie komt op het conto van lagere rentelasten en van boekwinsten op verkocht vastgoed. De rentelasten daalden met 30 procent naar 45 miljoen gulden, terwijl de boekwinsten op vastgoed ongeveer 20 miljoen bedroegen. Het resultaat voor rentebetalingen kwam bij de mode-speciaalzaken overwegend lager uit, maar bij de levensmiddelenketens en de uitzendbureaus was het “aanmerkelijk beter”.

In zijn verwachting voor het hele boekjaar houdt Vendex vast aan de zinsnede dat het tweede halfjaar met vertrouwen tegemoet wordt gezien. Vorig jaar was de nettowinst 246 miljoen gulden. Het concern verwacht een beperkte stijging van detailhandelsverkopen, een gunstige gang van zaken bij de uitzendbureaus en een positieve invloed van bijzondere baten. Over de aard van de bijzondere baten wil de woordvoerder alleen zeggen dat het om substantiële bedragen (tientallen miljoenen) gaat.