Unilever trekt aan na debâcle met Omo Power

AMSTERDAM, 15 SEPT. Een hoger Wall Street zette op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend even de toon voor een optimistische stemming. Het animo nam echter tegen het middaguur af. Het gisteren door de Omo-affaire getroffen aandeel Unilever krabbelde overeind. De koers van de grote winnaars van de afgelopen tijd, de chemiefondsen Akzo Nobel en vooral DSM stonden vanochtend onder druk.

AMSTERDAM. De effectenbeurs begon vanochtend met een optimistische stemming, na een sombere dag gisteren toen de Londense aandelenmarkt de stemming drukte. Maar afzwakkende obligatiemarkt trok rond de middag de aandelenkoersen mee omlaag. De Amsterdam EOE-index (AEX) liet rond het middaguur een mager plusje zien van 0,53 punten op 411,09. Vlak na de openingsgong noteerde de beursthermometer nog bijna anderhalve punt hoger.

Daarmee verviel Beursplein 5 opnieuw in de apathie die de handel de voorgaande dagen kenmerkte. Positieve factoren vormden de lichte appreciatie van de dollarkoers met een halve cent op 1,7340 gulden. Ook het hogere slot van Wall Street trok sommige beleggers over de streep. Londen, Frankfurt en Parijs openden verdeeld. De obligatiemarkt, die enigszins hoger opende, was rond het middaguur prijshoudend.

Handelaren rekenen op weinig verbetering. De tweewekelijkse vergadering van het bestuur van de Bundesbank leidt naar verwachting niet tot rentemaatregelen. De vice-president van de bank, Johann Wilhelm Gaddum, maakte eerder deze week al bekend dat een verdere renteverlaging er niet in zit zolang de geldhoeveelheid in Duitsland sterk blijft groeien.

DSM moest een veer laten. Na de forse koerswinst eerder deze week zorgden winstnemingen voor een lichte terugval van 1,30 op 153,50 gulden. Unilever, woensdag 3,30 gulden in de min omdat de Consumentenbond in een test ook het vernieuwde wasmiddel Omo Power als 'slecht' kwalificeerde, herstelde zich veertig cent op 196,90 gulden. Handelaren noemden de scherpe koersreactie van woensdag overtrokken. “De verkoop van Omo Power maakt slechts 2 procent van de totale omzet uit. De aandacht voor dit produkt is dan ook vanuit beleggingsoogpunt overdreven”, aldus een commissionair.

Koninklijke Olie verbeterde zich veertig cent op 193,40 gulden. Olie maakt in de loop van de middag het interimdividend bekend over 1994. Analisten rekenen op een tussentijdse winstuitkering van 3,85 tegen 3,70 gulden in 1993. Mocht het interimdividend lager uitvallen, dan komt de koers naar verwachting onder druk te staan.

KLM kalfde nog twintig cent verder af op 49,20 gulden in reactie op de uitbreiding van het belang in partner Northwest. Analisten reageren gemengd op deze investering die de zeggenschap vergroot, maar ook de financieringslasten.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street eindigden gisteren hoger. Het Dow Jones Industrie gemiddelde sloot op 3.895,33 punten, een stijging met 15,47 punten ten opzichte van het slot van de dag ervoor. De omzet bedroeg gisteren 299 miljoen aandelen tegen 292 miljoen de voorgaande dag. De marktwinst was niet overtuigend. Van het totaal aantal verhandelde fondsen sloten er een groter aantal lager dan hoger. De stijging van het koersgemiddelde maakte weinig indruk ook al omdat de in de middag gepubliceerde detailhandelsomzet van de VS geen verrassingen bevatte. Voor het eind van de week komen alleen nog de cijfers over de industriële produktie en de benuttingsgraad. Niet verwacht wordt dat van het bekendmaken van beide economische gegevens veel stimulansen zullen uitgaan.

TOKIO De financiële markten in Japan zijn vandaag gesloten wegens een nationale feestdag.