Taxichauffeur houdt met hulp van video overvallers van het lijf

In Amsterdam zijn 25 taxi's uitgerust met een videocamera die door opnames te maken van passagiers overvallers moet afschrikken. De politie gaat het beveiligingssysteem ondersteunen.

AMSTERDAM, 15 SEPT. Willem Visser is een ander mens geworden. Bijna een jaar nu staat op het dashboard van zijn taxi een videocamera die opnames van de passagiers maakt en zo overvallers moet afschrikken. Visser is er zo gelukkig en zelfverzekerd van geworden, vertelt hij, dat alleen al zijn uitstraling de crimineel in verwarring brengt. Ook zijn vrouw kan weer rustig slapen.

In Amsterdam werden vorig jaar ongeveer zeventig taxi's beroofd. Dit jaar zijn al bijna evenveel taxichauffeurs met geweld of onder bedreigingen overvallen. “Dat kan ons allemaal gebeuren”, zegt Visser.

Het is al weer tien jaar geleden dat een bevriende taxichauffeur werd vermoord, maar Visser denkt er nog vaak aan. Zijn vriend wist dat het zijn allerlaatste rit zou worden: de volgende dag zou hij met zijn nieuwe baan als portier bij het Rijksmuseum beginnen. Maar die avond sneden drie jongens met huurschuld hem de keel door. Datzelfde jaar, vertelt Visser, werden nog vier taxichauffeurs vermoord en de spanningen in de taxiwereld liepen hoog op. “Je vertrouwde zelfs een oud vrouwtje van tachtig niet meer.”

In die periode ontstond bij Visser het idee passagiers op band vast te leggen. Met ruwe plannen in een diplomatenkoffertje stapte hij jarenlang bedrijf na bedrijf binnen. Niemand was geïnteresseerd, totdat het beveiligingsbedrijf Detec in Purmerend zijn idee als uitgangspunt nam en het huidige beveiligingssysteem ontwikkelde. Belangrijkste probleem hierbij was de Wet op de Privacy: een taxichauffeur mag niet zomaar opnames van passagiers maken en opslaan. Daarom legt de videocamera van Detec de fotobeelden vast op een chip. Na verloop van tijd worden de opnames automatisch gewist. De foto's kunnen alleen worden geprint met behulp van een speciale code. Als een taxichauffeur is overvallen kan alleen de politie deze code van het beveiligingsbedrijf krijgen. De passagier weet dat hij wordt opgenomen: hij kan zichzelf zien op een beeldschermpje onder de camera.

De Amsterdamse politie staat positief tegenover het nieuwe beveiligingssysteem en heeft deze week toegezegd haar medewerking te verlenen. Volgens N. Cramer, chef taxizaken van de politie Amsterdam-Amstelland, zal de politie een centraal meldpunt instellen waar de overvallen taxi naartoe kan gaan. Agenten van dit bureau worden geïnstrueerd over het beveiligingssysteem en kunnen de foto van de overvaller printen. Die foto kan dan ook meteen op het opsporingsnet worden gezet. Het meldpunt komt vrijwel zeker op bureau Vlierbosdreef in Amsterdam-Zuidoost, omdat in deze buurt de meeste overvallen wirden gepleegd.

Intussen staat Willem Visser in zijn rode colbert in de showroom van een Mercedes-dealer. Al de hele dag presenteert hij het beveiligingssysteem aan Amsterdamse taxichauffeurs. Uit de glimmende demonstratie-auto stapt een potentiële klant. Tussen zijn vingers een dikke sigaar geklemd. “Het is het enige alternatief dat we nog hebben”, zegt hij over het videosysteem. Voor de grote jongens is de man niet bang. “Het zijn de junken en kruimeldieven die een mes in je rug steken.” Over de prijs van het beveiligingssysteem moet hij nog wel nadenken. “Maar achteraf is natuurlijk geen enkele prijs te hoog voor je leven.”

Volgens directeur P.A. Siebel van Detec is het aantal aanvragen voor het systeem “gigantisch”, al vindt een groot aantal taxichauffeurs 4.900 gulden uiteindelijk toch te veel. Siebel verwacht dat binnen over een jaar de helft van alle Amsterdamse taxi's met een videocamera rondrijdt. In de showroom waar Visser het model demonstreert is het in ieder geval een komen en gaan van taxichauffeurs. “Bijna allemaal gestuurd door hun vrouw”, zegt Visser.

    • Monique Snoeijen