Strijdmacht dit weekeinde bij Haïti

De belangrijkste schepen van de Amerikaanse strijdmacht die zich nu opmaakt voor een operatie in Haïti zullen volgens het Pentagon dit weekeinde bij het Caraïbische eiland aankomen. Het vliegdekschip America vertrok deze week uit de marinehaven van Norfolk (Virginia). Gisteren vertrok het vliegdekschip Eisenhower en vandaag het commandoschip Mount Whitney, van waaruit een amfibische operatie tegen Haïti wordt geleid. Vanaf dat ogenblik is een grootscheepse invasie mogelijk. Vier amfibische aanvalsschepen met mariniers bevinden zich al enkele maanden bij Haïti. De strijdgroep omvat verder tien andere oorlogsschepen en een groot aantal transport- en ondersteuningsschepen.

De vliegdekschepen hebben minder vliegtuigen aan boord dan gebruikelijk en vervoeren in plaats daarvan enkele duizenden soldaten en commando's met hun uitrusting, en transport- en aanvalshelikopters. Dat nieuwe 'tactische concept' waarmee de marine sinds een jaar experimenteert, moet de schepen na de Koude Oorlog inpasbaar maken bij kleinschaliger operaties en bij zogeheten low intensity conflicts.

Aangenomen wordt dat mariniers, soldaten en leden van de zogeheten special forces - elite-eenheden getraind in specialistisch werk achter de vijandelijke linies - van de schepen met helikopters, parachutes en landingsvaartuigen zullen landen in of bij de hoofdstad Port-au-Prince en enkele andere steden als Gonaïves, Les Cayos en Cap-Haïtien. Daar zullen zij belangrijke installaties en gebouwen bezetten, zoals vliegvelden, communicatiecentra, militaire hoofdkwartieren, bestuursgebouwen, haveninstallaties en kruispunten. De Amerikaanse ambassade in Port-au-Prince krijgt ook versterking.

Het Pentagon gaat er vanuit dat in totaal 20.000 militairen aan de eerste fase van de operatie zullen deelnemen, die het slechtbewapende en -geoefende Haïtiaanse leger van circa 7.000 geuniformeerden moeten “overweldigen”. De eerste 'golf' van de invasie bestaat uit Amerikanen. “Zeer kort daarna” zullen ook de 2.000 militairen die zo'n twintig andere landen hebben toegezegd aan de operatie deelnemen, aldus een Pentagon-woordvoerder.

Vijf à zeshonderd van hen zullen een nieuwe politiemacht pogen op te zetten. De VS hebben gezegd zich “zo snel mogelijk” te willen terugtrekken nadat de orde is hersteld en het bestuur op het eiland weer functioneert. Daarna, waarschijnlijk in de loop van 1995, zal een internationale vredesmacht van 6.000 man onder VN-vlag het gezag op het eiland overnemen.