'Regering niet tegen onderzoek verleden Mitterrand'

PARIJS, 15 SEP. De Franse regering zal zich niet verzetten tegen een parlementair onderzoek naar de wijze waarop president Mitterrand tijdens zijn twee ambtsperiodes (van 1981 tot nu) de berechting van oorlogsmisdadigers heeft beïnvloed. Dat heeft minister Pierre Méhaignerie van justitie gezegd nadat opwinding is ontstaan over opmerkingen van het staatshoofd.

In een uitvoerig vraaggesprek op de Franse televisie gaf het staatshoofd maandag toe “in het belang van de nationale verzoening” te hebben opgetreden tegen rechtsvervolging van landgenoten die in de oorlog actief voor het collaborerende regime in Vichy waren geweest. In politieke en juridische kring is daarop met verbijstering en verlegenheid gereageerd. Verschillende oud-ministers van justitie onder Mitterrand hebben verklaard dat tijdens hun ambtsperiode van geen politieke invloed op de loop van het recht inzake oorlogsmisdadigers is uitgeoefend, ook niet door het staatshoofd.

Adocaten, die al jaren optreden voor groepen slachtoffers en nabestaanden van het regime in Vichy, komen met steeds nieuwe voorbeelden van procedures die op onverklaarbare wijze zijn blijven steken. De oud-politiechef van 'Vichy', René Bousquet, werd vorig jaar vermoord nadat hij al die tijd de dans was ontsprongen. De onlangs onthulde langdurige naoorlogse vriendschap met hem heeft president Mitterrand nu zo veel storm geoogst. Maurice Papon is de laatste nog levende 'grote' verdachte uit de tweede wereldoorlog wiens rechtszaak nog moet beginnen. Ook zijn dossier verhuist al jaren van bureau naar bureau.