Prijsdruk VS bereikt consument nog niet

NEW YORK, 15 SEPT. Ondanks de naderende krapte op de arbeidsmarkt en de economische groei, blijft de kans op een sterk oplevende inflatie in de Verenigde Staten gering. Dat is te lezen in het gisteren uitgekomen beige book, een rapport over de Amerikaanse economie van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Het beige book is het rapport dat de 'Fed' samenstelt uit de rapportages van de twaalf regionale Federal Reserve Banks. Elke bank schetst de ontwikkeling in zijn regio en probeert trends in een vroeg stadium te signaleren. Het rapport dient als uitgangspunt van de vergadering van de Federal Open Market Committee, het beleidsbepalend comite van de Fed, dat op 27 en 28 september bijeenkomt. Na vijf renteverhogingen door de Fed verwachten economen dat de Fed zich over tien dagen van actie zal onthouden.

De bank krijgt steeds meer signalen dat de arbeidsmarkt verkrapt. De loondruk is echter gering en ondernemers zeggen uit concurrentie-overwegingen de prijzen niet te verhogen. De Amerikaanse economie groeide gestaag deze zomer. In regio's waar de groei nog achterbleef is verbetering zichtbaar en in de rest van de VS was de groei constant. De consument gaf in juli en augustus iets minder uit maar in het algemeen zijn winkeliers niet ontevreden. De verwachtingen voor de komende feestdagen zijn optimistisch.

Banken in bijna het hele land maken melding van een constante vraag naar leningen door bedrijven maar wisselende vraag door consumenten. De prijzen van commercieel onroerend trekken landelijk aan.

De regio Boston rapporteert dat de economische omstandigheden goed zijn maar dat de groei iets afneemt. Het centrum van Boston worstelt nog steeds met leegstand. Ook Philadelphia heeft goede verwachtingen maar ziet geen robuuste groei. Cleveland constateert een krachtige vraag naar persoonlijke leningen, Chicago is een van de regio's waar zich een tekort aan arbeidskrachten manifesteert. Ook Minneapolis ervaart een tekort aan goed opgeleide arbeidskrachten. De regio San Francisco ziet een krachtige groei in zijn district, dat meerdere staten omvat, maar Los Angeles blijft daar nog bij achter.

    • Lucas Ligtenberg