Peugeot: verkoop Renault-aandelen door staat is steun

PARIJS, 15 SEPT. De Franse belastingbetaler schiet er een miljard franc (330 miljoen gulden) bij in als de regering in Parijs het plan doorzet om het kapitaal van de autofabrikant Renault met twee miljard franc uit te breiden. Dat zegt president-directeur Calvet van concurrent PSA (Citroën en Peugeot).

Minister van industrie Gérard Longuet ontkent de bewering. De Franse regering gaat 28 procent van de aandelen Renault afstoten, houdt 51 procent in handen en breidt daarnaast het aandelenkapitaal met twee miljard franc uit. Maar dat laatste pakket aandelen is voorbehouden aan particuliere investeerders.

De Citroën-directeur ontkent dat laatste feit niet, maar stelt dat de staat - wil zij een meerderheidsbelang houden - niet 28 maar slechts 26 procent uit eigen bezit kan verkopen. Daardoor loopt zij een miljard franc aan opbrengst mis. En dat om Renault aan vers kapitaal te helpen nadat de staat tussen 1982 en 1994 in totaal al 28,2 miljard franc (9,4 miljard gulden) in het bedrijf heeft gepompt. Daar stond slechts 1,5 miljard franc belasting en 3,2 miljard franc dividend tegenover.

Op het ministerie van industrie ontkent men dat de redenering van Calvet juist is. De staat neemt op geen enkele wijze deel in de uitbreiding van het Renault-kapitaal. Daarom twijfelt men geen moment aan goedkeuring van de operatie door de Europese Commissie.

Calvet is tot nu toe een van de meest actieve voorstanders geweest van een sterke door de staat geleide industriepolitiek. Tijdens de schermutselingen rond het GATT-akkoord, vorig najaar, kwam hij op voor het recht van Frankrijk naar eigen inzicht op staatskosten een sterke industrie in stand te houden. Waarschijnlijk hoopt hij door dit protest de kansen voor zijn eigen bedrijf op staatssteun te bevorderen.