Multimediacentrum V2 verhuist van Den Bosch naar Rotterdam

ROTTERDAM, 15 SEPT. Het centrum voor mediakunst en technologie, dat twaalf jaar geleden in Den Bosch werd opgericht als Het Instituut voor instabiele media V2 verhuist naar Rotterdam. Morgen gaat de nieuwe huisvesting van het centrum voor kunst en technologie in het voormalige NDU pand in Rotterdam open.

De Mondriaanstichting heeft vanochtend een subsidie voor V2 voor de komende twee jaar in totaal 260.000 gulden toegezegd, de Rotterdamse Kunststichting betaalt de huur van 90.000 gulden en sponsors geven kostbare elektronische apparatuur in bruikleen voor de werkplaatsen van het centrum.

“Eén van de belangrijkste karaktereigenschappen van video- en geluidsapparatuur en robots en computers is dat ze het politieke, religieuze, het sociale en het culturele in onze samenleving instabiel maken”, zegt dagelijks leider Alex Adriaansens tijdens een rondleiding. “Daarom spreken we liever van instabiele dan van elektronische media. Wij willen geen stand van zaken van de nieuwste technische foefjes geven, maar onderzoeken welke gevolgen de technologische revolutie heeft voor onze waarden en normen. Met elektronica is kunst te maken die dynamisch is. Er worden zo andere begrippen over schoonheid en waarheid geïntroduceerd: beide blijken continu aan verandering onderhevig.”

In de nieuwe behuizing van V2 komen werkplaatsen waar kunstenaars de nieuwste elektronische apparatuur kunnen gebruiken. V2 hoopt in 1995 als eerste in Nederland de beschikking te krijgen over apparatuur waarmee Virtual Reality kan worden geproduceerd. In drie grote ruimtes zullen installaties van kunstenaars gepresenteerd worden, tijdens snel wisselende, want vanwege de kostbare apparatuur kostbare tentoonstellingen. Het V2 Archief produceert en distribueert uitgaven op het gebied van de instabiele media. In een winkel in het pand worden zulke uitgaven ook verkocht.

De tak V2 Organisatie organiseert manifestaties, zoals het Dutch Electronic Art Festival (DEAF) dat van 8 tot en met 13 november zal plaatshebben in het eigen pand, in het Lantaren/Venster-theater en filmhuis en op verschillende andere lokaties in Rotterdam. Het thema is dit jaar 'de digitale natuur'. Tijdens onder andere een symposium en presentaties worden begrippen als 'natuur' en 'natuurbeleving' geproblematiseerd.

De bezoekers van de opening morgen kunnen onder andere kennis maken met het World Wide Web, een grafische variant van de elektronische snelweg Internet met voor kunstenaars veel grotere mogelijkheden. Ook zijn er performances van Seiji Shimoda en Stelarc. Shimodo zal in 'on the table' de aandacht vestigen op 'het naakte lichaam', met geen andere attributen dan zijn eigen spieren. Stelarc plakt zichzelf in zijn performance vol met elektroden. De ene helft van zijn lichaam wordt zo, willoos, door stroomstootjes in beweging gebracht. De bewegingen waarover hij met de andere helft van zijn lichaam wel zelf kan beslissen, zetten op hun beurt een robot aan tot willoze bewegingen.