'Machtsmisbruik autoriteiten in Indonesië'

JAKARTA, 15 SEPT. De Indonesische autoriteiten maken zich op alle niveaus schuldig aan machtsmisbruik en folteren politieke gevangenen routinematig. Dat staat in een 83 pagina's tellend rapport dat de in de Verenigde Staten gevestigde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch/Asia vandaag heeft gepubliceerd. Een regeringswoordvoerder onthield zich van commentaar zolang de autoriteiten geen kennis hadden genomen van de inhoud. In het parlement weersprak de commandant van de strijdkrachten, generaal Feisal Tanjung, gisteren overigens beschuldigingen over grootscheepse schendingen van de mensenrechten in Oost-Timor. Hij sprak van overdrijvingen door Westerse media. Human Rights Watch concentreert zich op de kwestie Oost-Timor, op het verbod van drie tijdschriften in juni, op de rechten van werknemers en op een campagne tegen leden van een christelijke kerk in het noorden van Sumatra. “Al deze gevallen vormen belangrijke schendingen van de internationaal erkende mensenrechten”, aldus het rapport. (Reuter, AP)