Kinderagenda

Verteltheater

Leiden, permanent.

Vroeger was het heel gewoon dat mensen elkaar verhalen vertelden, er waren toen nog niet zoveel boeken en natuurlijk helemaal geen televisie of computerspelletjes. Het was heerlijk om op een lange winteravond in gezelschap naar iemand te luisteren die vertelde over de legendarische Koning Arthur met zijn onoverwinnelijke zwaard Excalibur of andere avonturen. Nu worden er bijna geen verhalen meer verteld en zoals wel meer gebeurt met dingen die er niet meer zijn, gaan we ze missen. Maar er zijn gelukkig weer mensen die verteller willen worden. De jeugdboekenhandel Silvester in Leiden heeft zelfs een verteltheater ingericht boven de winkel, waar vertellers optreden, soms samen met een muzikant. Het theater heet 't Voorkamertje en het wordt 17 sept 11u officieel geopend met een programma voor de allerkleinsten door Katheleen v.d. Weerd met 'Verhalen voor Fioneke'. Johan Versteyhe (13u) en Elly van Dijk (15u) vertellen verhalen voor iedereen vanaf 7 jaar. Verhalen voor ouderen worden vanaf 20u verteld door Anne Brands en Frans Bouwmeester, die bovendien op de bamboefluit speelt. Het volledige najaarsprogramma is in de winkel te krijgen. Toegang voor de middagvoorstellingen ƒ 5, vanaf 20u ƒ 10. Rapenburg 17 Leiden. Inl 071-128658.

Goochelkunsten

Kijkduin, 17 en 18 sept.

Een konijn uit een hoge hoed, munten die uit te oren tevoorschijn worden getoverd, een knoop die zichzelf ontwart: alles is mogelijk op het vijfde Magic Festival Kijkduin, dat wordt gehouden op en rond het Deltaplein. Je kunt op die dagen tussen 13 en 17u straatgoochelaars aan het werk zien in het winkelcentrum Boulevard en in de goochelworkshop kun je - onder leiding van ervaren goochelaars - proberen te ontdekken of je zelf over magische krachten beschikt. In de Magic workshop zijn eenvoudige goocheltrucs te koop, waarmee je weer thuis na wat oefenen iedereen versteld kan doen staan. De goocheldagen worden 18 sept afgesloten met de Kids magic show die om 16u begint in de muziektent op het Deltaplein. Inl 06-34035051 (50 cent per minuut).

Oorlogskinderen

Nijmegen, 16 t/m 18 sept.

Vijftig jaar geleden, op 22 februari 1944, werd Nijmegen per ongeluk door de Amerikanen gebombardeerd, en een paar maanden later - op 17 september - vierde die stad zijn bevrijding. Deze ingrijpende gebeurtenissen worden verbeeld in de musical 'Oorlogskinderen', die is geschreven voor een publiek vanaf 7 jaar. Hoofdpersonen in de musical zijn het in Nijmegen ondergedoken Amsterdamse joodse meisje Esther, die als schuilnaam Marga Tromp heeft, en haar vriend Gijs Voerman, die gedwongen door zijn fanatieke familie in NSB-uniform naar school moet. Hun vriendschap komt onder druk te staan, vooral als Gijs achter het geheim van Esther komt. Het verhaal het verhaal heeft geen echt gelukkig einde, maar dat is wel goed volgens de regisseur Johan Koeleman, want hij vindt dat kinderen de oorlog te vaak romantiseren, “maar de werkelijkheid is natuurlijk heel anders. Oorlog is een alles verslindend monster”. Het aangrijpende verhaal wordt uitgevoerd door 35 kinderen van de musicalklas van de Lindeberg en 12 volwassen acteurs. In mei waren alle voorstellingen direct uitverkocht, maar nu zijn er weer vier voorstellingen in de Lindenberg in Nijmegen 16 sept 20u, 17 sept 14 en 20u, 18 sept 20u. Van de musical is ook een cd gemaakt. Toegangsprijzen tot ƒ 8 t/m 16 jaar, ƒ 12 voor ouderen. Inl 080-273911.

Landschapsweek

Deventer, 21 sept.

Op en rond het landgoed 't Rande bij Deventer is het 21 september van 13 tot 16u Kinderdag, een onderdeel van de Week van het Landschap die van 17 t/m 25 sept door alle Provinciale Landschappen wordt georganiseerd. Om het landgoed te verkennen is voor kinderen van 5 tot 8 jaar een kabouterroute uitgezet, de ouderen van 8 tot 12 jaar kunnen deelnemen aan het bosspel, waarbij je kaarten krijgt waarop routebeschrijvingen staan en ook opdrachten die je kunt uitvoeren. Het thema van de week is Vogels in Vlucht en daarom wordt er in erve 't Bouwhuis een videofilm vertoond: Vogels kijken. Ook is het mogelijk om zelf een vogelkastje te maken dat je voor een gering bedrag mee naar huis mag nemen. De centrale lokatie is Erve 't Bouwhuis, Bouwhuisweg 4 op 't Landgoed de Rande, Diepenveen. Inl 05290-1731.

Barbie 35 jaar

Hoorn, t/m 30 nov.

Barbie wordt je vriendin als je bent uitgekroeld met je pluche poppen en als je babypoppen een beetje kinderachtig begint te vinden (en voor èchte jongens is er natuurlijk ook Ken). Barbie is net 35 geworden; ze veroorzaakte in 1959, het begin van haar loopbaan, een sensatie met haar volwassen vrouwelijke vormen, omdat er toen voor kinderen eigenlijk alleen babypoppen waren. In het begin was Barbie een mannequinpop die volgens de laatste Parijse mode was gekleed, maar later deed ze mee aan de popcultuur en de hippiemode en ging ze allerlei beroepen uitoefenen. Nu bestaan er al 700 miljoen Barbies: van zakenvrouw of serveerster in een McDonalds-restaurant tot chirurge of aerobics-lerares en en ze gaat gekleed in elke modestijl (behalve punk en ze heeft ook nooit gerookt). Ter gelegenheid van haar 35ste verjaardag is in het Museum van de Twintigste Eeuw een tentoonstelling over haar ingericht die voor een groot gedeelte bestaat uit een privé-verzameling van 1000 poppen. Behalve zeldzame Barbie-exemplaren uit de jaren zestig en zeventig zijn er allerlei andere artikelen te zien, zoals een modewinkel, een keuken, een theater en allerlei kleinere Barbie-attributen. Ook de nieuwe poppenserie van 1994 is op de expositie te bewonderen. Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 en 4a, Hoorn. Toegangsprijzen: volwassenen ƒ 4,50 kinderen van 4 t/m 12 ƒ 3,50, gezinskaart ƒ 12. Inl 02290-14001.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar: NRC Handelsblad Kinderagenda, Postbus 8979, 3009 TH Rotterdam.