Kairo

De vrees van toch vele mensen - niet alleen van de paus! - dat de anti-geboortementaliteit tot een degradatie van het geestelijk niveau van de mensheid kan leiden krijgt een bevestiging in de briefschrijverij in NRC Handelsblad van 13 september.

Ik krijg de indruk dat een verborgen dictatuur het spook van de bevolkingsexplosie gebruikt om een klimaat te scheppen waarin gezinnen met meer dan twee kinderen strafmaatregelen kunnen worden opgelegd. Eén briefschrijver gaat zover dat hij algemene sterilisatie voorstelt voor ouders van twee kinderen. Het is de vraag of het zin heeft in een wereld te leven waar de mens voor de rest van zijn geschiedenis in zulke Chinese toestanden zal verkeren. De vraag of de bevolkingstoename al dan niet een gevaar is, is met deze bezwaren nog niet beantwoord: dat geef ik toe. Maar wat voor wereld wij gaan opbouwen met mensen die zulk een zoötechnische opvatting over zichzelf erop na houden, dat is ook de vraag.

    • U.G.M . Barelli