Hoogste bieder mag vogelsoort naam geven

DEN HAAG, 15 SEPT. Een doodgewone sterveling of een bedrijf kan zijn naam aan een vogelsoort geven. Het blijkt eenvoudig een kwestie van geld te zijn. Wie de hoogste prijs biedt, kan zaken doen met de overkoepelende organisatie van vogelbeschermingsorganisaties, Birdlife International, en zijn naam verbinden aan een enkele jaren geleden ontdekte vogel.

Er is hier volgens de Vogelbescherming sprake van een unieke gebeurtenis, omdat vogels normaal gesproken de naam van hun ontdekker krijgen. Paul Salaman, een expeditieleider die in augustus 1991 diep in de wouden van Rio Nami (zuid-west Colombia) een nieuwe vogelsoort ontdekte, wilde dat niet. Omdat Choco, het gebied waar de vogel leeft, ernstig wordt bedreigd, besloot Salaman dat de persoon of onderneming die het meeste geld over had voor de bescherming van de vogelsoort en zijn leefgebied, de geel en olijfgroene vogel een naam mocht geven.

Birdlife International, gevestigd in het Britse Cambridge, verwacht de naamgeving voor ten minste 200.000 gulden te kunnen verkopen. De organisatie denkt dat vele bedrijven en individuen zullen proberen hun naam vereeuwigd te krijgen via die van een vogelsoort. Een probleem onstaat pas als de vogel met uitsterven wordt bedreigd. Birdlife meldde vanochtend dat er inmiddels met enkele bedrijven gesprekken worden gevoerd.

In Colombia, waar de vogelsoort die tot de Vireo-familie behoort is ontdekt, is ook direct actie ondernomen. Bewoners van het stadje Altaquer hebben drieduizend hectare regenwoud gekocht in het gebied waar de vogel voorkomt en het uitgeroepen tot natuurreservaat.