Hoofdstad Liberia toneel gevechten na vredesakkoord

MONROVIA/ABIDJAN, 15 SEPT. Soldaten van de Liberiaanse factie Armed Forces of Liberia (AFL) hebben vandaag regeringsgebouwen en een radiostation in de hoofdstad Monrovia bestormd.

Militairen van de Afrikaanse vredesmacht ECOMOG zouden hen hebben ingesloten. Dit hebben hulpverleners en een woordvoerder van ECOMOG gezegd.

Het in West-Afrika gelegen Liberia wordt al sinds eind 1989 door een burgeroorlog tussen meer dan zes rivaliserende groeperingen geteisterd. Maandag is in Ghana met goedkeuring van de Verenigde Naties een akkoord gesloten tussen drie Liberiaanse oorlogsheren van de facties AFL, ULIMO en NPLF. De leiders hebben tevergeefs opgeroepen tot een wapenstilstand.

In het akkoord is overeengekomen dat de voor vorige week woensdag geplande verkiezingen worden uitgesteld tot 10 oktober volgend jaar. Tot dan zal een collectief presidentschap waarvoor elke factie één persoon levert, het land besturen. Burgers en kranten hebben woedend gereageerd op het akkoord, dat de huidige voorlopige regering zou vervangen door een “militair bestuur”. De overgangsregering heeft de overeenkomst afgewezen. Leden die het NLPF in deze regering vertegenwoordigen zouden hun leider Charles Taylor afgezet hebben.

Behalve in Monrovia wordt gevochten in Gbarnga, een plaats die onder bestuur van Taylor stond. Binnen het NPLF is een breuk ontstaan tussen leden die loyaal aan Taylor zijn en afvalligen. Beide groeperingen zeggen Gbarnga in handen te hebben; hetzelfde beweren milities van de ULIMO.

Elf van de 43 ongewapende militaire VN-waarnemers die sinds enkele dagen door het NPLF worden vastgehouden zijn gisteren vrijgelaten. De Veiligheidsraad van de VN had gevraagd om hun onmiddellijke vrijlating Er zijn 360 blauwhelmen en een Westafrikaanse vredesmacht aanwezig in Liberia. (AP, AFP, Reuter)