Het kinderpartijtje

Ouders zijn vaak meer gespannen over het aanstaande kinderfeestje dan hun bijna jarige kleuter.

“Hoeveel nachtjes slapen nog?” en vooral “Wat voor cadeautjes krijg ik?” zijn de overzichtelijke vragen die het kind in hun greep houden. Voor de organiserende ouder doemen heel andere problemen op. Hoeveel kinderen nodigen we uit? Wat moeten we allemaal doen? Wat moeten ze eten en drinken? Krijgen de ophalende ouders na afloop nog een borrel? Hoe voorkom ik vlekken op mijn nieuwe vloerkleed? Dergelijke vragen kunnen tot nachtmerries uitgroeien.

Het kinderfeestje lijkt een zwart gat, een stukje van het heelal waarin onbekende en bedreigende natuurwetten gelden.

Die angst is overdreven. Nu is het wel zo dat tijdens kinderfeestjes de tweede wet van de thermodynamica, die ons leert dat in een gesloten systeem de wanorde (entropie) na verloop van tijd alleen maar toeneemt, a fortiori geldt.

Maar met enig soepel optreden en nog een zak snoep achter de hand is dat probleem beheersbaar en kan een complete chaos voorkomen worden. Sterker nog: met zo'n houding kan de dreigende chaos in een ongeëvenaard partijtje omgebogen worden.

Een ontspannen uitstraling van de ouder is de belangrijkste voorwaarde voor het welslagen van een kinderfeestje. Wie zijn hoofd verliest en met een nerveuze zenuwtrek om het oog verkrampt gaat staan schreeuwen dat Jan-Mark en Dirkje uit de staande schemerlamp moeten komen, brengt het er niet goed af. Dit werkt bij slopende kleuters als olie op het vuur.

Het is voor uw persoonlijke gemoedsrust van groot belang dat u min of meer een programma heeft voorbereid. Verzin een paar activiteiten, en schat hoelang u ermee bezig bent. Die activiteiten moeten voor vier- tot zevenjarigen niet al te moeilijk zijn. Klassiekers als Ezeltje Prik en met een bal gestapelde bierblikjes omgooien kunnen tot grote pret aanleiding geven. Koekhappen, zo bleek uit een recente case-studie, is minder in trek, omdat moderne kleuters koek niet meer op zijn waarde weten te schatten.

Funest is het om in deze leeftijdscategorie spelletjes met een onverbiddelijk wedstrijdelement te willen spelen. Het kan wel, maar gezellig wordt het kinderfeestje er niet van. Het is verstandiger om de winnaar van een of ander spel de eerste keus te geven bij het graaien in de snoeptrommel, waarna ook de andere kinderen een versnapering mogen pakken. Dat voorkomt veel drama.

Het kan geen kwaad een spannend spel in te voegen: op een paar plekken in huis verstopte doosjes met snoep door de kinderen op laten sporen, na ze te hebben verteld dat piraten in het huis van de jarige schatten verborgen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de jarige sterk in aanzien stijgt bij de gasten: in zijn of haar huis komen piraten!

Dat brengt ons op een andere mogelijkheid voor een feestje binnenshuis: het thema-feestje. Alle kinderen kunnen bij voorbeeld als piraat naar het feest komen, en de taart en spelletjes kunnen in het teken van de piraterij staan. Een Jungle-Boek feestje is ook leuk, met dierenmaskers en apenootjes. Deze thema-feestjes kunnen gecombineerd worden met een uitstapje naar een buitenshuis gelegen feestdoel, de dierentuin of een schip (in Amsterdam bij voorbeeld het VOC-schip bij het Scheepvaartmuseum).

Men kan voor een feestje volledig buitenshuis kiezen: dan bent u eigenlijk van alle problemen verlost, want dan zorgen anderen voor het vermaak en verloop van het feestje. Poppenkasten, kindercircussen, fast-foodrestaurants, speeltuinen, kindertoneelvoorstellingen: er zijn mogelijkheden te over. Alleen al het vervoer heen en terug neemt een aanzienlijk deel van het partijtje in beslag. Ik ken ouders die het te kiezen feestdoel afstemmen op de afstand die ervoor afgelegd moet worden.

Is men al twee verjaardagen lang naar McDonald's geweest met de kinderen, dan is het voor de afwisseling misschien toch leuk om thuis een partijtje te houden. Ook in dat geval kan men hulp van buitenaf inhuren. Er zijn tegenwoordig genoeg kindvriendelijke goochelaars, clowns, poppenkastspelers en wat dies meer zij, die voor een uurtje of langer de kinderen thuis komen vermaken. Sommige goochelaars laten ieder kind zelf een goocheldoos maken (bij de huurprijs inbegrepen!), en dat is erg leuk. Voorwaarde is wel dat de kinderen de vijf of zes jaar gepasseerd zijn, “anders weten ze het verschil tussen toveren en goochelen nog niet”, aldus een van de goochelaars.

Goed: het is zover. De kinderen komen binnen. U heeft uw programma klaar. De taart (niet te veel slagroom, jonge kinderen houden daar niet van: veel cake en interessante snoepjes, Smarties, etc. erop, dat valt in de smaak) staat klaar. Het zingen voor de jarige is meteen al een klapper, omdat u de kinderen en passant de zogenaamde Chinese versie van Happy Birthday leert:

Hanky Panky Shanghai (2x) Hanky Panky, Hanky Panky Hanky Panky Shanghai!

Het uitblazen der kaarsjes lukt, het aansnijden van de taart: alles gaat volgens plan! U wilt beginnen met de spelletjes, maar dan: de gevoede en gelaafde kinderen krijgen opnieuw aandacht voor de tafel vol cadeaus. Klei met glitter er in! Reuze opblaas-dino's! De jongens beginnen een dino-gevecht in de tuin, de meisjes beginnen te glitterkleiën. Remt u ze niet af. Leidt het een beetje in banen. En dat feestprogramma - dat was er voor uw gemoedsrust. Als het nodig mocht zijn, kunt u altijd nog even Ezeltje Prikken. Alles is immers voorbereid. En die twee uur, die zijn toch zo om, met zestien kinderen?