Geen plicht artsen geboorteverklaring

DEN HAAG, 15 SEPT. Het kabinet ziet af van de verplichting voor artsen bij elke geboorte een verklaring af te geven dat het kind uit de als moeder opgegeven vrouw is geboren. Dat bleek gisteren tijdens overleg in de Tweede Kamer over een wijziging van het Burgerlijk Wetboek. Minister Borst (volksgezondheid) en staatssecretaris Schmitz (justitie) kiezen voor de mogelijkheid dat de ambtenaar van de burgerlijke stand de arts om een attest kan vragen als hij twijfelt aan de juistheid van de geboorte-aangifte. Het vorige kabinet stelde in maart 1993 voor artsen te verplichten een geboorteverklaring op te maken. Aanleiding was de diefstal van een baby uit een ziekenhuis in Dordrecht door een geestelijk gestoorde vrouw. De artsenorganisaties kwamen toen in het geweer. “Doktoren worden gebruikt als opsporingsambtenaar”, aldus de KNMG.