Fries Museum zeven maanden gesloten

LEEUWARDEN, 15 SEPT. Het Fries Museum in Leeuwarden is zeven maanden gesloten wegens een ingrijpende verbouwing en renovatie. Het museum dat al jaren kampt met ruimtegebrek, wordt straks twee keer zo groot (7000 vierkante meter) en krijgt een logischer indeling. Bovendien komt er een grotere ruimte voor permanente en wisselende exposities voor moderne kunst.

Het nieuwe Fries Museum wordt door middel van een tunnel verbonden met de tegenovergelegen Kanselarij, waar ook de hoofdingang komt. In dit zestiende eeuwse pand, de vroegere zetel van de Friese bestuurders, worden de zilvercollectie, de 17e eeuwse schilderwerken en topstukken van het museum tentoongesteld. Oorspronkelijk was het plan een glazen luchtbrug aan te leggen als verbinding tussen museum en Kanselarij, maar de Leeuwarder gemeenteraad was hier tegen omdat het historisch stadsgezicht te veel zou worden aangetast. De tunnelverbinding is ontworpen door architect Gunnar Daan. Een deel van het Fries Museum was al gesloten. Het nieuwe verbouwde museum gaat 15 april weer open voor het publiek. De totale verbouwing kost meer dan 16,5 miljoen en wordt bekostigd door de provincie Friesland, het energiebedrijf NUON, Elf Petroland, diverse stichtingen en fondsen in Leeuwarden, de gemeente Leeuwarden en uit de ISP-pot (Integraal Structuurplan Noorden des Lands, een subsidie voor plattelandsgebieden).