Ex-communisten Bulgarije willen niet regeren

SOFIA, 15 SEPT. De (ex-communistische) Bulgaarse Socialistische Partij (BSP) heeft gisteren geweigerd een nieuwe regering te vormen, ook al is de BSP de grootste partij in het Bulgaarse parlement. De premier van Bulgarije, Ljoeben Berov, diende begin deze maand het ontslag van zijn regering in. Vorige week bevestigde het parlement het ontslag. Als grootste partij kwam de BSP het eerst in aanmerking voor de vorming van een nieuwe regering. De partij bezet 99 van de 240 zetels in het parlement.

Volgens de fractieleidster van de BSP in het parlement, Nora Ananjeva, komt de weigering van de BSP niet voort uit angst om te regeren. “Maar Bulgarije heeft een krachtige en vastbesloten regering nodig, en die is niet mogelijk met het huidige parlement”, zo voegde ze daaraan toe. Volgens Ananjeva moeten er nieuwe parlementsverkiezingen worden gehouden. Daarna, zo zei ze, zal de BSP “een belangrijker meerderheid” hebben en wellicht wel een regering kunnen vormen.

President Zjelev zal na de weigering van de BSP de SDS benaderen voor de vorming van een nieuwe regering. Als zij daartoe niet in staat is of weigert, zal hij zich tot de drie kleinere partijen wenden. Deze partijen zijn tegen vervroegde parlementsverkiezingen, gezien het risico dat ze de kiesdrempel van vier procent niet halen. (AFP)