Cultuur in Zeeland

Zeeland biedt meer dan duinen en eb en vloed. Zeeland biedt cultuur. In een uitgebreid programma met muziek, beeldende kunst en theater lokt de provincie in het naseizoen bezoekers. Een selectie:

Domburg staat in het Mondriaanjaar 1994 vanzelfsprekend in het teken van de Nederlandse schilder, die hier in het begin van deze eeuw regelmatig verbleef en er met tijdgenoten als Jan Toorop onder de indruk raakte van het 'Zeeuwse licht'. In 1911 lieten de Domburgse kunstenaars aan de Badhuisweg een tentoonstellingsgbouwtje neerzetten; deze 'Kunstzaal' deed tot 1921 dienst als expositieruimte, maar werd daarna door winterstormen onherstelbaar verwoest. Het gebouwtje is gereconstrueerd - het heet nu Marie Tak van Poortvlietmuseum - en laat opnieuw de tentoonstelling van 1912 zien, waaraan ook Mondriaan deelnam. 'Tentoonstelling van Schilderijen Domburg, juli-augustus 1912, 17 sept t/m 15 jan 1995.

Op de tentoonstelling 'Mondriaan en Toorop te midden van hun tijdgenoten' in het Zeeuws Museum, Abdij Middelburg, zijn ook werken te zien van Theo van Rijsselberghe, Jan Sluyters, Leo Gestel en Charley Toorop. Vanaf 17 sept t/m 15 jan 1995. Inl 01180-26655.

Van 16 t/m 18 sept vindt het jaarlijkse Jazz Down By The Sea in Domburg plaats met streetparades, een jazz-kroegentocht en concerten van de New Orleans-band van Sammy Rimington, en Bob Kerr & His Whoopee Band (beide 17 sept, 20u30 in De Parel).

In het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen staat dit jaar de stem centraal. Het programma biedt polyfone muziek uit de renaissance (Willibrorduskerk in Ossenisse, 17 sept 134u30 en 16u); eigentijdse stemkunst (Greetje Bijma, 16 sept. N.H. Kerk in Biervliet); klassieke Indiase muzieke van Ratula Sen Zang (18 sept) en zeven cantates van Dietrich Buxtehude, o.l.v. Jos van Immerseel in de R.K. Kerk in IJzendijke op di 20 sept, aanvang 20u. Een brochure met het volledige programma t/m 2 okt is te verkrijgen bij Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen in Terneuzen, 01150-94900/95555.

Nog t/m 17 sept is in de Zeeuwse bibliotheek in Middelburg een expositie te zien over Burghwels, het uiteengereten, uit meerdere wezens bestaande en driekoppige zeemonster dat in de vijftiende eeuw wekenlang Middelburg, Vlissingen, Goes, Terneuzen en Zierikzee van de buitenwereld afsloot. 'Burghwels, een ontkenning van een fenomeen' toont gravures en recente opgravingen “die het vermoeden versterken dat het hier niet slechts om een sage gaat.” Inl 01180-30300.

Voor uitgebreide informatie over de andere activiteiten en aanvangstijden, adressen en telefoonnummers van de Zeeland Cultuur maand en de Manifestatie Zeeland Mondriaan 1994: 06-9209 (ƒ 1,- per min).