Cholera eist levens in Albanië; bezorgdheid in Rome en Athene

TIRANA, 15 SEPT. De afgelopen dagen zijn in Albanië vier mensen aan cholera overleden. Er liggen 34 patiënten met cholera in Albanese ziekenhuizen. Bij tweehonderd anderen wordt vermoed dat ze de ziekte hebben. In Italië en Griekenland zijn gisteren maatregelen genomen met het oog op het uitbreken van cholera in Albanië.

In Italië is bezorgd gereageerd. Regelmatig landen Albanezen illegaal op de Italiaanse oostkust, na de Adriatische Zee te zijn overgestoken. De Italiaanse minister van gezondheid, Raffaele Costa, zei gisteren dat “het voorkomen van cholera op onze drempel een zorgwekkende ontwikkeling is” waartegen Italië inmiddels maatregelen heeft genomen. Hij gaf geen details. In Bari, de hoofdstad van Apulië waar de meeste illegale Albanezen aan land komen, hebben gisteren ambtenaren van Costa's ministerie met plaatselijke autoriteiten overlegd welke maatregelen worden doorgevoerd. De Italaanse kustwacht heeft aangekondigd intensiever te gaan patrouilleren in de Adriatische Zee, inclusief de Albanese kustwateren.

In Griekenland, waar enkele honderdduizenden illegale Albanezen werken, zijn de gezondheidsdienst en de ziekenhuizen in het noordwesten in staat van paraatheid gebracht in verband met het voorkomen van cholera in het buurland. De onderminister van gezondheid, Nikos Farmakis, stelde de bevolking gerust met het argument dat “je wel choleragevallen kunt importeren, maar geen epidemie”. Als voorzorgsmaatregel wordt aan het Griekse water chloor toegevoegd. Volgens Farmakis zijn verdere voorzorgsmaatregelen niet nodig, gezien de reeks maatregelen die de Grieken vorige maand namen wegens het voorkomen van cholera in Turkije.

Bovendien is de grens met Albanië de afgelopen weken afgesloten in verband met de crisis in de Albanees-Griekse betrekkingen. De twee grensposten zijn gesloten voor Albanezen en langs de grens wordt intensief gepatrouilleerd. Volgens de Grieken gaan er de laatste weken meer Albanese illegalen naar Italië dan naar Griekenland.

Ook op de Krim komt cholera voor. Deze week zijn twee mensen aan de ziekte overleden. In verband daarmee zijn gisteren in de hoofdstad Simferopol de scholen gesloten en twee vleugels van een ziekenhuis gereserveerd voor de 294 patiënten met symptomen van cholera. De autoriteiten op de Krim brengen het uitbreken van cholera in verband met het ongebruikelijk warme weer en het watertekort in delen van het schiereiland. (Reuter, AP)