Asielzoekers tijdelijk in politiescholen ondergebracht

HARLINGEN, 15 SEPT. In een leegstaande vleugel van de politieopleidingsschool De Harne in Harlingen zijn gistermiddag ruim zeventig asielzoekers ondergebracht. Ook in het politie-instituut in het Limburgse Baexem hebben ruim tachtig asielzoekers tijdelijk onderdak gekregen. De voorzitter van de bestuursraad van het Landelijk Selectie en Opleidingscentrum (LSOP) gaf gehoor aan een verzoek van het ministerie van Justitie, belast met de opvang van asielzoekers, of de noodopvang geregeld kon worden. De asielzoekers verblijven in Harlingen op een aparte afdeling van de school, een voormalig ziekenhuis, los van de agenten in opleiding.

Zowel directeur H. Bogers van De Harne als het Harlinger gemeentebestuur waren gistermiddag verrast door de snelle komst van de asielzoekers. Het gemeentebestuur was van tevoren niet ingelicht. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) moet de opvang worden gezien als 'een tussenoplossing voor een paar nachten'. “We zitten met een capaciteitsprobleem doordat er een piek in de instroom is. Het is niet de bedoeling dat dit vaker gebeurt. In principe brengen we mensen het liefst onder in een centrum, waar ze iets langer kunnen blijven”, aldus de woordvoerder, die betreurt dat de gemeente niet op de hoogte is gesteld. “Dat kwam door de snelheid waarmee alles geregeld is.” De asielzoekers zullen in principe vijf dagen in Harlingen en Baexem blijven. Het is de eerste keer dat asielzoekers bij aspirant-agenten worden gehuisvest. Wel kregen ze in het verleden tijdelijk onderdak op legerterreinen waar ook soldaten huisden. Bogers is van mening dat de huisvesting van asielzoekers niet langer mag duren. “Dit is een noodopvang. Ons personeel is niet toegerust om langere tijd voor deze mensen te zorgen. Bovendien is een vermenging van studenten en asielzoekers niet gewenst. De cursisten volgen hier een opleiding en mogen niet te veel worden afgeleid.” Hij noemt het ongelukkig dat het niet duidelijk is of de opgevangen groep asielzoekers in aanmerking komt voor een definitieve opvang. “Deze mensen zijn nog niet gescreend, zodat je niet weet wie je in huis hebt.” De woordvoerster van het COA heeft hier begrip voor. “Ik kan me voorstellen dat het onrustig is voor de cursisten. Aan de andere kant is het maar voor een paar dagen.”