Arrestaties in Sofia na vondst kernmateriaal

SOFIA, 15 SEPT. De Bulgaarse politie heeft zes mensen gearresteerd na de vondst, eerder deze maand, van negentien containers met radio-actief materiaal in twee kelders van woonhuizen in de Bulgaarse hoofdstad.

De containers, zo werd gisteren in Sofia door een woordvoerder van de politie bekendgemaakt, werden bij toeval gevonden toen de politie huiszoeking deed op adressen van bekende criminelen. Die huiszoekingen maakten deel uit van een grote, één week durende politie-actie tegen de criminaliteit.

Volgens de politie is de gezondheid van de zes arrestanten in gevaar doordat ze zijn blootgesteld aan radio-actieve straling. Geen van de zes had enige technische kennis of opleiding en geen van hen heeft zich in de periode waarin ze de containers in bezit hadden, beschermd tegen straling. Volgens de politie is door de zes geen contact opgenomen met buitenlanders en hadden ze bij hun aanhouding nog geen pogingen gedaan het radio-actieve materiaal te verkopen.

In de negentien containers zaten nog onbekende hoeveelheden plutonium, caesium en strontium. In één ervan werd plutonium-239 aangetroffen, dat wordt gebruikt bij de produktie van kernwapens. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat het gevonden materiaal uit Bulgarije zelf afkomstig is, hoewel sommige containers Bulgaarse opschriften dragen. Deskundigen sluiten niet uit dat een deel van het gevonden materiaal is gestolen bij onderzoekslaboratoria en in fabrieken in Bulgarije. Veel staatsbedrijven hebben de afgelopen jaren hun deuren gesloten en de bewaking van radio-actief materiaal in laboratoria en fabrieken laat sterk te wensen over.