Arnhem onderscheidt veteranen

ARNHEM/MAASTRICHT, 15 SEPT. Duizend Britse en Poolse veteranen hebben vanmorgen in de Rijnhal in Arnhem van schoolkinderen een herinneringsmedaille aan de Slag om Arnhem uitgereikt gekregen. De veteranen werden door het gemeentebestuur welkom geheten voor de vijfigste herdenking van operatie Market Garden, van 17 tot 25 september 1944. Een van de veteranen zei: “We zijn hier niet om iets te vieren. We komen om onze kameraden te herdenken en de bevolking van Arnhem onze verontschuldigingen aan te bieden.”

In Maastricht was het gisteren voor de vijftigste maal feest. Tachtig Amerikaanse veteranen kregen een herhaling van de glorieuze intocht die hen in 1944 ten deel was gevallen. Ondanks het slechte weer waren naar schatting tienduizend Maastrichtenaren op de been om Welcome to our liberators te roepen. De hoogbejaarde bevrijders werden bedolven onder papiersnippers en opnieuw deelden ze pakjes kauwgom en chocoladerepen uit.

Drie dagen lang herdenkt Maastricht de bevrijding. Op de plaats waar de Amerikanen de Maas overstaken werd gisteren een monument van kunstenaar Appie Drielsma onthuld. 's Middags brachten de veteranen een bezoek aan het Amerikaanse kerkhof in Margraten.

De bevrijdingsplechtigheid in Maastricht werd bijgewoond door kroonprins Willem-Alexander, premier Kok, de ambassadeurs van de geallieerde landen en minister van staat Van der Stoel.