Actie 'Een nieuw dak voor Rembrandt' voor Russische Hermitage

AMSTERDAM, 15 SEPT. De Stichting Vrienden van de Hermitage start zaterdag een fondsverwervingsactie voor de restauratie van een deel van het dak van het Russische staatsmuseum. Onder de titel Een nieuw dak voor Rembrandt, vindt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een benefietavond plaats. De opbrengt van de kaartverkoop - vijftigduizend gulden - legt de bodem in het fonds.

Eind volgend jaar hoopt de Stichting anderhalf miljoen gulden bijeen te hebben, zodat het herstel van het dak van de Rembrandtvleugel in 1996 kan plaatsvinden. In de Hermitage in Sint Petersburg hangen 22 werken van Rembrandt; geen enkel museum heeft er zoveel.

De Stichting Vrienden van de Hermitage is opgericht naar aanleiding van de tentoonstelling Het Rijk der Scythen in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De Stichting De Nieuwe Kerk en onder meer de bedrijven die de expositie financieel steunden, zijn de initiatiefnemers van de Vriendenstichting.

Al tijdens de Scythententoonstelling, die ruim tweehonderd werken uit de Hermitage bevatte, is geld voor de restauratie van het Russische staatsmuseum bijeengebracht. Van ieder toegangsbewijs in Amsterdam ging één dollar naar Sint Petersburg. Op die manier is volgens Ernst Veen, voorzitter van de Vriendenstichting en directeur van de Nieuwe Kerk, 140.000 dollar opgehaald.

Ook het ministerie van WVC maakte bij de opening van de tentoonstelling in december 1993 een bedrag van ruim 2 miljoen gulden vrij voor de restauratie van het paleiscomplex. Dat geld is ondergebracht in een fonds van de Unesco, die een plan heeft opgesteld voor de volledige restauratie van de Hermitage. Uitvoering van dat tien-jarenplan kost naar schatting 360 miljoen gulden. Met het Nederlandse geld gaat het museum de verlichting, beveiliging, bedrijfsvoering en automatisering verbeteren danwel aanbrengen.

Het ijzeren dak boven de Rembrandtzaal verkeert volgens Veen in een hele slechte staat. Het is op enkele plaatsen doorgeroest en lekt zelfs hier en daar. Voor de opknapbeurt zet het museum zowel Nederlandse als Russische loodgieters in.