Trusthouse wint strijd om overname van Meridien

PARIJS, 14 SEPT. De Britse hotelgroep Trusthouse Forte heeft de maandenlange strijd om de Meridien-hotels, die eigendom zijn van Air France, gewonnen. De enige tegenstander was de Franse hotelgroep Accor (die onder meer eigenaar is van de ketens Sofitel en Novotel), die minder bood, maar het nationalistische argument heeft gebruikt.

Christian Blanc, de president van het zwaar noodlijdende Franse luchtvaartbedrijf Air France, wilde al eerder afstand doen van zijn hotels. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben hun hotelketens afgestoten. De Franse regering, de enige eigenaar van Air France, bleek nogal gevoelig voor het argument dat bij het Accor-bod de prestigieuze Meridien-hotels onder Franse vlag bleven opereren.

Blanc had naar verluidt al eerder een voorkeur voor het bod van Rocco Forte, dat financieel en qua bedrijfsvoering steviger leek. Onbevestigde berichten zeggen dat op het ambtspaleis van de Franse minister-president het Franse argument van Accor steeds meer met een korreltje zout werd genomen: het kapitaal van Accor is voor 100 procent in Saoedische handen.

De Britten zouden de viersterren hotels van Meridien 1,9 miljard franc (630 miljoen gulden) waard achten. Welk percentage van de aandelen zij zouden kopen is nog onbekend.

Meridien heeft vorig jaar 30 miljoen franc verloren. De doorslag heeft misschien gegeven dat Air France dringend commercieel moet worden, en een regering die dat vergt kan moeilijk andere argumenten voorrang geven.