'Systeem was oorzaak van fraude Craxi'

NEW YORK, 14 SEPT. De vroegere Italiaanse premier Bettino Craxi heeft in een vraaggesprek met het Amerikaanse dagblad The New York Times gezegd dat “alle grote bedrijven” in Italië betrokken zijn geweest bij smeergeldaffaires, ook het bedrijf Fininvest van premier Berlusconi.

Craxi die van 1983 tot 1987 premier van Italië was, is in mei naar Tunesië gevlucht om aan de veroordeling door een rechtbank wegens fraude tot acht en een half jaar gevangenisstraf te ontkomen. Hij zegt in het vraaggesprek dat het onterecht is dat hij veroordeeld is terwijl het politieke systeem in Italië fraude decennia lang heeft getolereerd. “Hoe is te verklaren dat er twintig jaar lang niet een onderzoek geweest is? De magistraten wisten ervan, dus zij zijn ook verantwoordelijk”, aldus Craxi. In het vraaggesprek suggereert Craxi ook dat de vroegere Italiaanse communistische partij op grote schaal is gefinancierd door de Russische KGB.

De vroegere premier die zijn suikerziekte en zwakke hart aanvoert als redenen om niet naar Italië terug te keren, zei in het vraaggesprek dat zijn gezondheidstoestand verder was verslechterd. In zijn boek “de zaak C.” dat volgende maand uitkomt, geeft Craxi zijn visie op de affaires. (AP)